LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Temperaturni rekord u Dolini smrti

Dolinu smrti lokalni mještani nazivaju „zloglasnom“, što potvrđuju i drugi nazivi mjesta. Kanjon suhih kostiju, Mrtvačev prolaz i Pogrebne planine samo su neka mjesta koja su se smjestila u Dolini smrti.

Dolinu smrti lokalni mještani nazivaju „zloglasnom“, što potvrđuju i drugi nazivi mjesta. Kanjon suhih kostiju, Mrtvačev prolaz i Pogrebne planine samo su neka mjesta koja su se smjestila u Dolini smrti.

Dolina smrti pustinjska je dolina smještena u istočnoj Kaliforniji. Krase je epiteti najsuše, najtoplije i najniže točke na zapadnoj polutki. Upravo je u Dolini smrti 10. srpnja 1913. zabilježena najviša temperatura u SAD-u i iznosila je 56,7 °C. Ako tu temperaturu usporedimo s prosječnom temperaturom te doline u srpnju, koja iznosi 47 °C, vidjet ćemo da je to zaista veliko odstupanje.

No, ako isti rezultat usporedimo s onim koji je nakon iscrpnog i dugoročnog mjerenja dobio tim sa Sveučilišta u Montani, uviđamo kako to, ironično, i nije visoka temperatura. Naime, nakon sedam godina sakupljanja infracrvenih podataka s Landsat satelita, znanstvenici su došli do rezultata da je najtoplije mjesto na zemlji ipak pustinja Lut u Iranu, s nevjerojatnih  70,7 °C. 

Razlog iz kojeg ova pustinja i prije nije došla na popis najtoplijih je taj što su za mjerenje korišteni instrumenti koji se nalaze na tlu, a pustinje poput Sahare, Gobi, Lut i Sonorana klimatski su oštre i daleke pa je pristup rutinskim mjerenjima i održavanjima meteoroloških stanica nepraktičan. Sateliti pak mjere temperaturu kože zemlje, koja daje podatke o količini grijanja određene parcele na tlu i u atmosferi od strane sunca i ostalih izvora topline. Temperature izmjerene na meteorološkim stanicama mjere se nekoliko metara iznad tla.

Badwater, –86 m; najniža točka na zapadnoj polutki, FOTO: Pixabay

U Dolini smrti, nedaleko od slanog jezera kod Badwatera, nalazi se najniža točka Sjeverne i Južne Amerike (86m ispod razine mora). Samo 140 km dalje od tog mjesta nalazi se Mount Whitney, planina visoka 4 418 m. Atmosferske padaline manje su od 50 mm kiše godišnje, a rijeke Amargosa i Furnace Creek, koje teku kroz ovu dolinu, iščezavaju u pijesku. Iako u Dolini Smrti ima neznatno malo padalina, dolina je podložna poplavama za vrijeme velikih kiša, zbog toga što tlo ne može upiti velike količine vode pa dolazi do opasnih bujica. Takva je bujica u kolovozu 2004. odnijela dva života i zatvorila nacionalni park.

Unatoč svom turobnom imenu, Dolina smrti nije bez života – biljnog, životinjskog i ljudskog, ali su oni prilagođeni surovim uvjetima. Ona je dom indijanskim plemenima, životinjama i biljnim vrstama kojih ima preko 1000, od čega su 23 endemske vrste koje ne rastu nigdje drugdje na svijetu. Tako je u zimi 2005. nakon velike količine oborina, procvalo više od 50 vrsta divljeg cvijeća. Nijedno drugo mjesto u Sjevernoj Americi ne nalazi se tako duboko ispod razine mora i nema tako malo oborina i tako visoke temperature. Upravo je zbog toga toliko i zanimljiva! 

Dolina smrti, FOTO: Pixabay

Usporedbe radi, najviša temperatura ikad zabilježena u Hrvatskoj iznosila je 42,8 °C, a zabilježena je u Pločama 4. kolovoza 1981. Mislite li pak da je ovo zanimljivo, svakako pogledajte listu najvećih meteoroloških ekstrema ikad izmjerenih na Zemlji. Vjerujemo da će vam nakon ovih brojki naših tridesetak stupnjeva biti lakše podnošljivo.

FOTO: PIXABAY