LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Na današnji dan, 11. travnja, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti u spomen na obljetnicu rođenja liječnika koji je prvi opisao ovu bolest od koje je i sam bolovao.

Na današnji dan, 11. travnja, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti u spomen na obljetnicu rođenja liječnika koji je prvi opisao ovu bolest od koje je i sam bolovao.

Na današnji dan, 11. travnja, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Ovaj datum je izabran kao spomen na obljetnicu rođenja poznatog engleskog liječnika Sir Jamesa Parkinsona, po kojem je bolest dobila ime te koji ju je prvi opisao u svom djelu „An Essay on the Shaking Palsy“

Parkinsonova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice.
Parkinsonova bolest je spora, ali progresivna bolest živčanog sustava koja uništava esencijalne tipove živčanih stanica te pogađa relativno mali dio mozga. Uzrok same bolesti nije poznat, ali simptomi se javljaju kad je prisutan nerazmjer dvaju neurotransmitera: dopamina i acetilkolina.
Oni prenose poruke između živčanih stanica koje kontroliraju mišićnu funkciju. Zaduženi su za kontrolu voljnih pokreta te početak neke motoričke radnje.
Kada je količina dopamina smanjena, narušava se ravnoteža te živčani signali postaju konfuzni.

Simptomi Parkinsonove bolesti uključuju ukočenost mišića i njihovo grčenje, tremore ili drhtavice koji se odvijaju nekontrolirano, a posebno je karakteristična spontana kružna kretnja palca prema kažiprstu te se pojavljuju i teškoće u govoru. Unatoč svim tim simptomima, osobe oboljele od Parkinsonove bolesti posjeduju potpuno ispravnu osjetilnu i mentalnu aktivnost.

Lijek još uvijek nije otkriven te je trenutačno liječenje simptomatsko. Uz redovitu terapiju i kontrole oboljeli mogu postići bolju kvalitetu života.

Incidencija i prevalencija Parkinsonove bolesti u korelaciji su sa povećanjem starosti populacije i javlja se u 1% populacije starije od 60 godina. Češće obolijevaju muškarci, nego žene. U svijetu od Parkinsonove bolesti boluje 6,6 milijuna ljudi, a do 2040. godine taj broj bi se mogao udvostručiti. Procjenjuje se godišnje oko 100 000 novooboljelih. U Hrvatskoj se procjenjuje da od Parkinsonove bolesti boluje 10 000 do 12 000 osoba.

Mnoge su poznate osobe tijekom svog života oboljele od Parkinsonove bolesti poput američkog predsjednika Harryja Trumana, kineskog predsjednika Mao Tse Tunga, kubanskog predsjednika Fidel a Castra, najpoznatijeg svjetskog boksača Muhammada Alija, američke glumice Katharine Hepburn, country pjevača Johnnya Casha, španjolskog slikara Salvadora Dalija, pape Ivana Pavla II. te američkog glumaca Michaela J. Foxa, koji je obolio već u tridesetoj godini života

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Povodom Svjetskog dana Parkinsonove bolesti predstavnici udruge Parkinson i mi će, pod pokroviteljstvom ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića i gradonačelnika Milana Bandića, građanima dijeliti informativne letke te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Letci i tulipani dijelit će se na Cvjetnom trgu od 10:30 do 13:00 h, a nakon toga će se održati tribina o Parkinsonovoj bolesti u prostorima za Javne tribine Grada Zagreba.

Ovaj dan ne obilježava se samo u znak potpore oboljelima, nego i s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi razumijevanja bolesti što bi uvelike povećalo i kvalitetu života oboljelih. Također je potrebno osvijestiti javnost o potrebi ranog dijagnosticiranja i prepoznavanja simptoma kako bi se oboljeli što prije uključili u programe liječenja i rehabilitacije.

FOTO: HORIZON HEALTH