LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Na današnji dan, 24. ožujka 2014., obilježava se Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija.

Na današnji dan, 24. ožujka 2014., obilježava se Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija.

Sušica ili tuberkuloza je česta i u mnogim slučajevima smrtonosna zarazna bolest. Bolest uzrokuju razni spojevi mikobakterija, obično Mycobacterium tuberculosis. Tuberkuloza tipično zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Prenosi se kapljičnim putem te zrakom, obično od već zaražene osobe. U većini slučajeva bolest je asimptomatska i latentna, ali u jednom od oko deset slučajeva napreduje u aktivnu bolest. Neliječena tuberkuloza dovodi do smrti u više od 50% bolesnika.

Klasični simptomi aktivne TBC infekcije su kronični kašalj s hemoptizom (krvavi iskašljaj), vrućicom, noćnim znojenjem i mršavljenjem. Tuberkuloza se naziva i sušicom, jer bolesnici gube tjelesnu masu, pa izgledaju osušeno.

Bacil koji uzrokuje tuberkulozu, Mycobacterium tuberculosis, otkrio je i opisao, 24. ožujka 1882., Robert Koch. Za to je otkriće 1905. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju.

Prvi uspjeh u imunizaciji protiv tuberkuloze postigli su 1906. Albert Calmette i Camille Guérin. Koristili su oslabljeni soj govedske tuberkuloze i razvili cjepivo koje je poznato pod nazivom BCG (bacil Calmette-Guérin). BCG cjepivo je prvi put primijenjeno na ljudima 1921. u Francuskoj, ali je tek nakon Drugog svjetskog rata prihvaćeno u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija uzrokujući 1,6 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, uglavnom u zemljama trećeg svijeta.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 2014. glasi „Dosegnuti 3 milijuna“. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i STOP TB Partnership pod pokroviteljstvom SZO-a, zajednički provode promidžbu Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze diljem svijeta. Tim danom osigurava se prilika da se vladin i civilni sektor, nositelji zdravstvene skrbi i organizacije međunarodnog partnerstva odazovu na poziv oboljelih i zajednica u kojima žive te pojačaju napore i aktivnosti u cilju obuhvaćanja onih 3 milijuna oboljelih koji su na neki način „promaknuli“ zdravstvenom sustavu. Svi partneri mogu doprinijeti navedenom cilju poduzimanjem inovativnijih pristupa kako bi svim oboljelima od tuberkuloze osigurali mogućnost dijagnoze, liječenja i izlječenja.

Dosegnimo 3 milijuna
 
 FOTO: who.com
 

Ponovno se i ove godine ističe zahtjev da se u budućnosti u svijetu broj smrti od tuberkuloze svede na nulu. Također je prepoznata i potreba za brzim dijagnostičkim testovima, učinkovitim cjepivom te nada za većim financiranjem u borbi protiv ove zarazne bolesti. U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 700 novooboljelih bolesnika što čini incidenciju od 15/100 000 stanovnika. Važno je naglasiti kako borba protiv tuberkuloze u našoj zemlji i dalje traje te da su potrebni napori svih kako bismo jednoga dana iskorijenili ovu bolest.

FOTO: TRIBUNE