LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

92 godine od prerane smrti tvorca najpoznatijeg kukca u književnosti

"Ako nas knjige koje čitamo ne probude kao udarcem šakom u glavu, zašto ih čitamo uopće?" Iako kratka životna vijeka, ovaj češki pisac uvelike je zadužio svjetsku modernu književnost.

"Ako nas knjige koje čitamo ne probude kao udarcem šakom u glavu, zašto ih čitamo uopće?" Iako kratka životna vijeka, ovaj češki pisac uvelike je zadužio svjetsku modernu književnost.

Kada se spomene Franz Kafka, ne imenuje se samo književnik već i osjećaj. Kafkijanski smo raspoloženi kada se osjećamo otuđeno, pogrešno optuženo i prestrašeno. Baš kao i njegov Gregor Samsa. Rođen 3. kolovoza 1883. u praškoj židovskoj obitelji koja je govorila njemački, jedan od najvećih književnika dvadesetog stoljeća preminuo je od tuberkuloze na današnji dan 1924. godine

Kafka nije doživio Drugi svjetski rat, ali nagovjestio je njegovu atmosferu u zraku. Svojim djelima Preobrazba, Proces, Zamak i Amerika zaslužio je posebno mjesto u svjetskoj književnosti. Pisao je u raznim formama od dnevničke preko pisama, aforizama, pripovjetki i romana. Iako on nije bio žrtva nacističkog progona, velik dio njegove obitelji stradao je u logorima.

Kafkina kuća u Zlatnoj ulici u Pragu, FOTO: Flickr/a_marga

U nastavku pročitajte još nekoliko zanimljivosti o životu ovog samokritičnog pisca.

  1. Najdraži mu je autor bio brkati Francuz Gustav Flaubert.

  2. Bio je najstariji od šestero djece. Dva su mu mlađa brata preminula u ranom djetinjstvu, a tri sestre su završile u nacističkim logorima.

  3. Od malih je nogu pokazivao interes za pisanu riječ i umjetnost. Često je roditeljima za rođendane pisao predstave u kojima bi glumile njegove sestre.

  4. U školu je često nosio crveni karanfil kako bi pokazao svoju simpatiju prema socijalizmu.

  5. S ocem je imao težak odnos. Bio je strog i plašio ga je. Često nije podržavao njegovu umjetničku stranu pa mu je tako Franz jednom prilikom u 36. godini na stotinjak stranica napisao pismo:

Najdraži Oče, jednom ste me pitali zašto držim da vas se bojim. Kao i obično,  nisam znao kako bih odgovorio, djelomično baš zbog tog staha, a djelomično zato što objašnjenje sadrži toliko detalja da, kada govorim, ne mogu niti polovicu njih sakupiti.

  1. Iako nezadovoljan obiteljskom dinamikom, gnijezdo nije napustio do 31. godine

  2. Nikada se nije ženio, ali je tri puta bio zaručen s dvjema različitim ženama. Nerijetko se pisalo o njegovim problemima s intimnošću i čestim posjetima bordelima i ljubavi prema pornografiji.

  3. Pred kraj života, prepun nesigurnosti u svoja djela, zamolio je prijatelja Maxa Broda da spali sve njegove rukopise. Na sreću, ovaj to nije učinio.

Dragi Maxe,
moja posljednja želja: sve što ostavljam za sobom (dakle, u ormaru za knjige, u komodi, u pisaćem stolu, kod kuće i u uredu, ili je bilo kamo odneseno pa ti nađeš), dnevnike, rukopise, pisma, tuđa i moja, bilješke i tako dalje, neka se sve odreda spali nepročitano, a isto tako i svi moji spisi ili zapisi koji se nađu kod tebe ili kod drugih. Pisma koja ti ne budu htjeli dati neka ih bar pošteno spale.
Tvoj Franz Kafka.

FOTO: TUMBLR/KAFKAESQUE WORLD