LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svijet slavi Dan hrane: trenutno je pothranjeno gotovo 690 milijuna ljudi

Svjetskim danom hrane promiče se svjetski cilj – da do 2030. godine na svijetu nestane gladi. Naime, trenutno je pothranjeno 8,9% svjetske populacije.

Svjetskim danom hrane promiče se svjetski cilj – da do 2030. godine na svijetu nestane gladi. Naime, trenutno je pothranjeno 8,9% svjetske populacije.

U znak spomena na 1945. godinu kada je osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu u sklopu Ujedinjenih naroda, 16. listopada više od 150 zemalja svijeta obilježava Dan hrane.

Ovogodišnja tema ovog globalno važnog dana jest Rast, briga, održivost. Zajedno. Naše akcije su naša budućnost. Naime, u svijetu je trenutno pothranjeno gotovo 690 milijuna ljudi, odnosno čak 8,9% svjetske populacije, a preko 2 milijarde ljudi (25,9% svjetske populacije) susreće se s nesigurnostima vezanim uz količinsku dostupnost hrane. 

Jedan od najvećih izazova s kojima se susreće svijet vezan je upravo uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve ljude na našem planetu jer će prema sadašnjim predviđanjima do 2050. na svijetu živjeti 10 milijardi osoba za koje trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti njihove nutritivne potrebe. Kako bi se ovaj problem riješio, svjetska proizvodnja trebala bi narasti za čak 50% na globalnoj razini.

Svjetski dan hrane, prema pisanju HZJZ-a, veže se uz postizanje svjetskog cilja, a to je da do 2030. godine na svijetu nestane gladi iz nekoliko jasnih razloga koje prenosimo u nastavku:
  • 0% gladi može spasiti živote 3,1 milijuna djece svake godine.
  • Dobro uhranjene majke imaju zdraviju djecu jačeg imunološkog sustava.
  • Završetak dječje pothranjenosti mogao bi povećati brutodohodak zemalja u razvoju za 16,5 %.
  • Svaka se kuna uložena u prevenciju gladi može vratiti višestruko, u iznosu od 15 do 140 kuna.
  • Primjerena prehrana u ranoj dobi mogla bi značiti 46% većeg osobnog dohotka kasnije u životu.
  • Eliminacijom nedostatka željeza u krvi bi se mogla ojačati produktivnost na radnom mjestu za 20%.
  • Zaustavljanjem smrtnosti povezane s prehranom u djece bi se mogla povećati radna snaga za 9,4%.
  • 0% gladi može osigurati sigurniji, bolji svijet za sve. 
FOTO: PEXELS