LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Marilyn Monroe, najpoznatija filmska plavuša i ženska pop-ikona 20. stoljeća

„All a girl really wants is for one guy to prove to her that they are not all the same.“ – Marilyn Monroe

„All a girl really wants is for one guy to prove to her that they are not all the same.“ – Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson pravo je ime glumice Marilyn Monroe, pop-ikone 20. stoljeća. Norma Jeane rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu. Proživjela je burno djetinjstvo: oca nije poznavala, a svjedočila je odlasku vlastite majke u umobolnicu.

Do svoje 16. godine selila je iz jedne udomiteljske obitelji u drugu. Tada se udala za Jamesa Doughertyja koji je bio u marincima. Norma Jeane zapošljava se u tvornici zrakoplova, gdje ju je uočio vojni fotograf koji joj je ugovorio posao u modnoj agenciji.

Od supruga se razvela 1946. godine, a uskoro potpisuje ugovor za 20th Century Fox. Prilikom potpisivanja ugovora promijenila je ime u Marilyn Monroe. Uzela je umjetničko ime Marilyn i majčino djevojačko prezime Monroe – i to je ime pod kojim ulazi u svijet glume i glazbe.

Ostvarila je zapažene uloge u Džungli na asfaltu i u filmu Sve o Evi. Status filmske zvijezde stekla je u filmovima Kako se udati za milijunaša i Muškarci više vole plavuše. Njezina izvedba pjesme Diamonds Are a Girl's Best Friend u potonjem filmu doživjela je kultni status.

Najveći uspjeh doživjela je ulogom u filmu Neki to vole vruće za koji je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.

Marilyn Monroe ponovno se udaje 1954. godine, i to za poznatog igrača bejzbola Joea DiMaggija. Međutim, taj brak završava samo devet mjeseci kasnije. S trećim suprugom, dramatičarom Arthurom Millerom, bila je u braku do 1961. godine Te godine nekoliko puta završava u bolnici na psihijatrijskom promatranju.

Iako je u javnosti doživljavana kao filmska zvijezda i kao seks-simbol, u privatnom se životu teško nosila sa slavom. Često je opisivana kao nježna i ranjiva osoba koja je samo željela biti voljena. 5. kolovoza 1962. pronađena je mrtva u svojem stanu u Brentwoodu. Uzrok smrti, kako je navedeno, jest prekomjerno konzumiranje opijata. Imala je samo 36 godina.

O njezinom životu napisane su knjige i snimljeni su filmovi. Jedan od posljednjih filmova u kojima je naglašena ranjiva i nesigurna narav slavne glumice jest Moj tjedan s Marilyn za koji je Michelle Williams dobila Zlatni globus za ulogu Marilyn Monroe, i to kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.

FOTO: WIKIPEDIA