LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Martin Luther King Jr., najveći borac za prava Afroamerikanaca

Martin Luther King Jr. bio je u svoje vrijeme najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir, a ostao je jedan od najvećih boraca za pravo glasa i neponovljivi govornik.

Martin Luther King Jr. bio je u svoje vrijeme najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir, a ostao je jedan od najvećih boraca za pravo glasa i neponovljivi govornik.

Povijest, prevrtljiva sama po sebi, iznjedrila je kroz različita razdoblja veliki broj ličnosti koje su se isticale. Neke pamtimo po njihovim borbama za prava maloga čovjeka, a druge po zločinima koje su činili. Teško je zaboraviti i jedne i druge, a da bismo mogli poboljšati i sagledati objektivno današnjicu, moramo znati našu prošlost. Iako u današnje vrijeme često čujemo riječi kao što su ljudska prava, sloboda govora i sloboda izražavanja i već su nam postale dosadne, zamislimo što bi bilo da ta prava ne postoje. 

Ona su izborena teškim borbama kroz različita povijesna razdoblja, a dolazak na ovaj sadašnji stupanj zaštite čovjeka i njegovih prava nije bio lagan, bio je ispunjen sukobima čovjeka protiv čovjeka. Sigurno ste upoznati s problemom rasne segregacije koja je bila obilježje ponajviše Sjedinjenih Američkih Država. Na današnji dan, 15. siječnja 1929. godine u Atlanti, državi Georgiji, rođen je Martin Luther King Jr., baptistički svećenik i aktivist za građanska prava, a ujedno se smatra i jednim od najvećih boraca za prava Afroamerikanaca. Tada je ujedno i praznik u SAD-u nazvan po njemu – Dan Martina Luthera Kinga. Vodio je građanski pokret za ljudska prava u SAD-u od sredine 1950-ih do svoje smrti, 4. travnja 1968. godine  Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. godine, a imao je i glavnu ulogu prilikom stvaranja Zakona o građanskim pravima 1964. godine i Zakona o pravu glasa 1965. godine U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti vezanih uz jednog od najvećih boraca za ljudska prava. 

1. Njegovo ime zapravo nije Martin

King je rođen zapravo kao Michael King Jr., a glavnu ulogu kod promjene imena imao je njegov otac koji je bio svećenik u baptističkoj crkvi u Atlanti. On je putovao u Njemačku te ga je inspirirao Martin Luther, protestantski reformator, te je tako svom petogodišnjem sinu promijenio ime. 

Foto: Pixabay

2. Tri godine prije svojih vršnjaka krenuo je na fakultet

King je bio vrlo talentirano dijete te je preskočio nekoliko razreda i fakultet upisao tri godine prije svojih vršnjaka. Pohađao je Morehouse College, isti fakultet koji su pohađali i njegovi roditelji, a koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih za Afroamerikance. Iako nije imao namjeru slijediti stope svog oca i starijih predaka koji su bili baptistički svećenici, na kraju se ipak to i dogodilo. Kada je imao samo 19 godina, stekao je diplomu iz sociologije te je studij nastavio u sjemeništu Crozer u Pennsylvaniji, a završio je kao najbolji među svojim kolegama. Bio je i na Sveučilištu u Bostonu gdje je završio i dobio doktorat 1955. godine na temu A Comparison of the Conceptions of God in the Thinking of Paul Tillich and Henry Nelson Wieman.

3. Skoro je trideset puta bio zatvoren

Ono što je svakako zanimljivo, a vezano je uz Kinga, jest da je u zatvoru bio gotovo 30 puta. Zatvaran je uglavnom radi kršenja javnog reda i mira, odnosno građanskog neposluha te su mu se na teret stavljale i druge različite optužbe. Tako je jedna od njih i ona kada je bio zatvoren u Montgomeryu u Alabami jer je vozio 30 kilometara na sat u mjestu gdje je bilo dozvoljeno voziti 25. To su samo neke od optužbi, a najveći broj njih vezan je uz održavane prosvjede.  

4. Izbjegao je pokušaj ubojstva desetljeće prije svoje smrti

1958. godine, 20. rujna, bio je dan kada je King potpisivao kopije svoje nove knjige, pod nazivom Stride Toward Freedom, kada mu je u jednom trenutku prišla žena imena Izola Ware Curry. Samo ga je pitala je li on Martin Luther King, i kada je potvrdno odgovorio, rekla mu je da ga je tražila već 5 godina. Trenutak poslije ubola ga je otvaračem pisama u prsa te je hitno podvrgnut zahtjevnoj operaciji koja je trajala nekoliko sati. Poslije su doktori koji su izvodili operaciju rekli da je King izbjegao smrt na sreću jer da je ubod bio malo bliže aorti, to bi ga ubilo.

FOTO: Pixabay
 

5. Kao da je prorekao svoju smrt

Poznat kao izvrstan propovjednik i govornik, King je govorio tako da je umjereno dozirao sve što je potrebno kako bi ostavio dojam na publiku. Tako je u Memphisu 1968. godine, podržavajući prosvjed radnika, večer prije svog ubojstva javnosti govorio o trajanju života: 

„Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I’m not concerned about that now … I’ve seen the Promised Land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the Promised Land. And I’m happy tonight. I’m not worried about anything. I’m not fearing any man. Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.”

6. Jedna je cigareta bila kobna

Iako je King pušio cigarete, pokušavao je to što više sakriti, nije dopuštao da ga slikaju s cigaretom u ruci, a to je uspješno skrivao i od svoje djece. Upravo na dan kada je ubijen nalazio se na balkonu jer je išao zapaliti cigaretu. Nakon što je King upucan, njegov suradnik Kyles, također svećenik, prije nego je King odveden u ambulantu izvadio je kutiju cigareta iz njegovog džepa kako se ne bi saznalo da je izašao van radi pušenja. 

Njegov najpoznatiji govor, koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim, onaj je koji započinje danas već slavnom rečenicom I have a dream, a dio govora prenosimo u nastavku u njegovom originalu: 

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: „We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal." I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood. I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice. I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character. I have a dream today! I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of „interposition" and „nullification"  one day right there in Alabama little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers. I have a dream today!

FOTO: FLICKR