LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Razveselite nekoga „staromodnim“ činom – napišite mu pismo

Iako pisanje pisama više nije tako česta pojava, ono krije mnoge čari. Danas je Dan pisanja pisama, razveselite nekoga ili ovu prigodu iskoristite za samorefleksiju.

Iako pisanje pisama više nije tako česta pojava, ono krije mnoge čari. Danas je Dan pisanja pisama, razveselite nekoga ili ovu prigodu iskoristite za samorefleksiju.

Ljeto je razdoblje kada sve brige ostavimo iza sebe, dignemo sve četiri u zrak i prepustimo se suncu. To je također razdoblje kada zaboravimo pisati jer nismo prisiljeni loviti bilješke na predavanjima niti predavati rukom pisane zadaće. Nažalost, to vrijeme već je pomalo iza nas, a jesenski rokovi prijeteći se osmjehuju s kalendara. Zašto onda ne biste na Dan pisanja pisama nekome napisali nekoliko rečenica i usput rukopis doveli do savršenstva za pisanje ispita?

Tisućama godina komunikacija se mogla odvijati samo na nekoliko načina – usmeno ili zapisima: na zidovima, pločicama, kamenu, papirusu ili papiru. Samo nekoliko desetljeća ranije bilo je nepojmljivo da primatelj na drugom kraju svijeta poruku primi istog trena kada smo ju poslali. Danas je to stvarnost, no možda baš zato poruka ponekad ostaje nedorečena, nejasna, kratka i dopunjena smajlićima koji bi trebali razotkriti pravu poruku. Priroda pisma potpuno je drugačija: ono je intimno, nosi miris osobe koja ga piše, nešto od mjesta na kojemu se pošiljatelj nalazi i primatelju dopušta da pismom doslovno dobije djelić pošiljatelja. Rukopis pokazuje karakter osobe, dopušta razaznati njezine osjećaje po tome gdje je ona zastala ili ubrzala pisanje.

FOTO: Flickr

Dan pisanja pisama utemeljio je australac Richard Simpkin 1. rujna želeći na taj način zabilježiti i drugima prenijeti sjećanje na radost i uzbuđenje koje bi osjetio kada bi ga iz poštanskog sandučića pozdravilo pismo. Sve je proizašlo iz projekta Australian Legends kojim se dugo bavio: slao je pisma svima koje je australska zajednica cijenila želeći s njima dogovoriti intervju i fotografiranje. Rekao je da je bio izvanredan osjećaj primiti pismo osobe koju je cijenio, vidjeti rukopis i način na koji je tekst oblikovan na papiru. Na taj je način stvorio zavidnu kolekciju pisama koju je moguće pohraniti i digitalno, ali ovakav način zasigurno ima posebnu čar.

Kada razmislimo o prirodi pisma i o svemu što ga razlikuje od današnjih načina komunikacije, postaje jasno zašto bake i djedovi ne razumiju kako toliko vremena možemo potrošiti gledajući u ekrane te nam još uvijek svakoga ljeta pošalju razglednice, iscrpne rođendanske čestitke ispisuju rukom, za Božić nam pošalju čestitku iako do nas stignu prije nje. To je bila njihova stvarnost kojoj su posvećivali mnogo vremena, truda i kreativnosti, zašto se ne bismo stavili u njihovu poziciju barem na jedan dan? Zaposlite danas svoju ruku, ali i misli otvorite za ovaj potpuno drugačiji, bogatiji način komunikacije te napišite nekom da ga volite – ili jednostavno dogovorite sastanak na Trgu ispod sata.

FOTO: FLICKR