LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije točno 28 godina politiku je napustila jedna od najmoćnijih žena moderne povijesti

„Ako želite da se o nečemu priča, recite muškarcu; ako želite da se nešto napravi, recite ženi!” riječi su prve britanske premijerke Margaret Thatcher, jedne od najmoćnijih žena u povijesti...

„Ako želite da se o nečemu priča, recite muškarcu; ako želite da se nešto napravi, recite ženi!” riječi su prve britanske premijerke Margaret Thatcher, jedne od najmoćnijih žena u povijesti...

Margareth Thatcher ili kako su je zvali Čelična lady, bila je britanska političarka i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva. Imala je burnu političku karijeru, a svojim je životom i funkcijom srušila predrasude o muškarcima kao isključivim vođama društva. Iako je završila kemiju na Oxfordu, više od svega zanimala ju je politika. Političku karijeru započela je kao pripadnica konzervativne stranke te se u ranim dvadesetima kandidirala na lokalnim izborima. Oba puta je izgubila, ali je zahvaljujući tim izborima upoznala svog budućeg muža. Život joj je bio pun političkih uspona i padova, a na stolicu britanske premijerke sjela je 1979. godine Vodila je Vladu sve do 1990. godine te je time postala najduže vladajuća premijerka u novijoj britanskoj povijesti.

Na početku mandata popularnost joj je naglo pala jer je poduzela stroge mjere kako bi spasila britansku ekonomiju. Prvi rezultati stigli su nakon 2 godine, a njezina popularnost rapidno je rasla. Imala je mnogo obožavatelja, ali i mnogo onih koji je nisu voljeli. Međutim, svi su se slagali u jednom – bila je najodlučniji premijer u povijesti Velike Britanije. Oštro se protivila ujedinjenju dvije Njemačke što je smatrala vrlo opasnim za Europu. Na današnji dan 1990. godine dala je ostavku na mjesto premijerke zbog spletkarenja unutar stranke.

Odigrala je i važnu ulogu u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, bila je žestoka protivnica agresije na Hrvatsku te je jednom prilikom izjavila: Ako je u pitanju da se na križ pribije mene ili Hrvatsku, onda bolje da se na križ pribije mene nego Hrvatsku! Dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu te je odlikovana jednim od najviših hrvatskih odlikovanja Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Postavila je primjer žene kao vođe i ostala poznata po citatu:

– Ako želite da se o nečemu priča, recite muškarcu; ako želite da se nešto napravi, recite ženi.

Manje je poznato da je imala jako visok ton glasa pa je slobodno vrijeme provodila vježbajući usklađivanje boje glasa kako ne bi bila iritantna za slušanje prilikom obraćanja na televiziji ili radiju. Često je poistovjećivala vođenje kućanstva s vođenjem države. Nikad se nije obazirala na mišljenja drugih, te je uvijek govorila:


– Ako se želite svidjeti svima, budite spremni na kompromise u svemu, u bilo koje vrijeme, a postići nećete ništa.

Umrla je 2003. godine u snu od moždanog udara. 2011. godine snimljen je film o njenom životu s Meryl Streep u glavnoj ulozi.

U godinama koje su uslijedile mnoge su žene dobile priliku biti vođe. Upravo je na današnji dan 2005. godine Angela Mekel postala 34. njemačkom kancelarkom. Osim Njemačke, u Europi je samo nekoliko žena koje obnašaju funkcije premijerke, i to u Finskoj, Latviji, Islandu, Norveškoj i Danskoj. Hrvatska se također može pohvaliti da je imala ženu u premijerskoj fotelji, a trenutno na predsjedničkom tronu sjedi žena. 

FOTO: PIXABAY