LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 550 godina rođen tvorac moderne političke teorije

Na današnji je dan rođen talijanski filozof Niccolò Machiavelli, koji je nakon objave svog najpoznatijeg i kontroverznog djela „Vladar” pao u nemilost firentinskog puka i plemstva.

Na današnji je dan rođen talijanski filozof Niccolò Machiavelli, koji je nakon objave svog najpoznatijeg i kontroverznog djela „Vladar” pao u nemilost firentinskog puka i plemstva.

Niccollò Machiavelli bio je talijanski filozof i pisac, a rodio se 3. svibnja 1469. godine Danas ga se smatra jednim od tvoraca moderne političke teorije. Sa svojih 29 godina postao je politički službenik u Firenci. Istaknuo se kao tajnik obrane time što je politički ojačao Firencu, a cijeli je život zagovarao ujedinjenje Italije. Tijekom svoje službe upoznao je brojne utjecajne osobe, poput francuskog vladara Luja XII, pape Julija II. te cara Maksimilijana I.

Međutim, Machiavellijev je ugled počeo padati nakon 1512. kada je došao u sukobe s moćnom talijanskom plemićkom obitelji Medici. Optužili su ga za zavjeru, zatvorili, mučili i prognali na jedno vrijeme. Kako bi ponovo zadobio njihovu naklonost, 1513. napisao je djelo Vladar. U tom je djelu Machiavelli opisao svoju viziju idealnog vođe te ga obilježio kao tiranina koji ne poznaje moral.

Ovaj je pokušaj da obnovi dobre veze s obitelji Medici propao, a izgubio je i naklonost Firentinaca koji su bili šokirani njegovom izrekom kako cilj vladara opravdava sredstvo. To znači da je vođi dopušteno činiti bilo što kako bi učvrstio svoju moć i dosegnuo viši cilj. Unatoč tome što je bio veliki domoljub, nakon uspostavljanja Republike Firence ljudi su ga potpuno isključili iz društva.

Iako se u daljnjim djelima pokazalo kako Machiavellijeva stajališta i nisu bila toliko ekstremna, do današnjeg je dana ostao na lošem glasu, a preminuo je 1527. godine ogorčen i otuđen.

FOTO: FLICKR