LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Preminuo Lawrence od Arabije

Predvodnik arapskog ustanka Thomas Edward Lawrence na današnji je dan 1935. podlegao ozljedama koje je pretrpio u prometnoj nesreći

Predvodnik arapskog ustanka Thomas Edward Lawrence na današnji je dan 1935. podlegao ozljedama koje je pretrpio u prometnoj nesreći

Thomas Edward Lawrence, najvažnija figura engleske obavještajne službe prve polovine 20. stoljeća i ugledni arheolog, vojni strateg te predvodnik arapskog ustanka u Prvom svjetskom ratu, 19. svibnja 1935. podlegao je ozljedama koje je pretrpio šest dana prije u prometnoj nesreći.

Lawrence je studirao arhitekturu i arheologiju na Oxfordu. Za vrijeme studija otputovao je u Siriju i Palestinu, koje su tada bile dio Otomanskog carstva. Nakon završetka studija priključio se iskopavanjima drevnih hetitskih naselja na rijeci Eufrat. Za to se vrijeme upoznavao s arapskom kulturom, naučio je i jezik, što ga je u konačnici, nakon rata, dovelo do pozicije stručnjaka za arapske zemlje, koju je vršio kao britanski obavještajni časnik. U listopadu 1916. godine Lawrence se priključuje misiji emira Meke Husseina ibn Alija koja je uspjela potaknuti arapske vođe protiv Otomanskog carstva. Uz to, Lawrence je uspio uvjeriti svoje nadređene da pomognu Husseinovu pobunu, a on sam poslan je da se pridruži arapskoj vojsci kao engleski časnik za vezu.

Okupljanju razjedinjenih Arapa u gerilskom ratu znatno je pridonio i Lawrence koji je uskoro postao i jednim od glavnih vođa ustanka. Lawrance od Arabije, kako su ga poslije prozvali mediji, bio je vrlo omiljen među lokalnim stanovništvom, koje mu je zbog uspjelih diverzantskih akcija nadjenulo nadimak Amir Dinamit.

Nakon pada Damaska Arabija je bila oslobođena, međutim, Lawrenceova je nada da će arapski poluotok biti ujedinjen pod jednom zastavom ubrzo nestala, nakon što je do izražaja došao arapski frakcionalizam. S osjećajem da je Britanija kumovala pogoršavanju odnosa između sukobljenih arapskih skupina zbog traženja vlastitih interesa na naftnom tržištu, iscrpljen i razočaran Lawrence se vratio „kući“, gdje je pristojno odbio odlikovanje od kralja Đure V.

Nakon rata, Lawrence je na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1919. neuspješno lobirao za arapsku neovisnost. Razočaran licemjerjem pobjednika, kojima je nafta bila važnija od arapske slobode, napustio je kolonijalni ured i vratio čin pukovnika, te se kao običan vojnik s novim imenom prijavio prvo u zrakoplovni, a zatim i u tenkovski korpus.

Svoje sudjelovanje u arapskom ustanku Lawrence je opisao u knjizi Sedam stupova mudrosti, a na engleski je jezik preveo i Homerovu „Odiseju”. Nakon njegove smrti, pustolovni životni put ovog velikog borca postao je temom mnogih biografskih knjiga, eseja i filmova.

FOTO: WIKIPEDIA