LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
poruka iz prošlosti

Francuski studenti otkrili vremensku kapsulu s porukom starom gotovo 200 godina

Isprva je postojala zabrinutost da bi mogao biti riječ o nečemu opasnom, potencijalno eksplozivnoj napravi iz Drugog svjetskog rata. No, nakon detaljne analize, tim je uspio izvaditi predmet – zemljani lonac s malenom staklenom bočicom unutra.

Isprva je postojala zabrinutost da bi mogao biti riječ o nečemu opasnom, potencijalno eksplozivnoj napravi iz Drugog svjetskog rata. No, nakon detaljne analize, tim je uspio izvaditi predmet – zemljani lonac s malenom staklenom bočicom unutra.

Arheološka služba grada Eu u sjevernoj Francuskoj, u suradnji s Regionalnom službom za arheologiju, trenutno provodi arheološka iskopavanja na lokalitetu Cezarovog logora u Bracquemontu. Smješteno na rubu litice i uz masivni nagib, ovo mjesto se interpretira kao utvrđeno ograđeno područje iz galskog razdoblja. Istraživanjem predvodi Guillaume Blondel, u pratnji malog tima volontera. Iskopavanja su dio šireg projekta usmjerenog na zaštitu arheoloških lokaliteta ugroženih erozijom obale. Tijekom iskopavanja, arheolozi su naišli na izuzetno vrijedno i emotivno otkriće – vremensku kapsulu iz 19. stoljeća.

Sve je počelo 16. rujna 2024. godine kada je Pierre, jedan od volontera i student povijesti na Sveučilištu u Caenu, tijekom iskopavanja otkrio vrh neobičnog predmeta. Isprva je postojala zabrinutost da bi mogao biti riječ o nečemu opasnom, potencijalno eksplozivnoj napravi iz Drugog svjetskog rata. No, nakon detaljne analize, tim je uspio izvaditi predmet – zemljani lonac, unutar kojeg se nalazila malena staklenka za sol s porukom i dva novčića. Poruka datira iz siječnja 1825. godine, a potpisao ju je P.J. Ferret, znanstvenik iz Dieppea i član nekoliko znanstvenih društava. U poruci Ferret bilježi da je upravo na tom mjestu, u sklopu tadašnjih istraživanja, pretraživao područje koje je nazvao „Cité de Limes“ ili „Camp de Cezar“.
 

"Ovaj lončić bio je pokriven malim glaziranim poklopcem. Vidio se stakleni predmet koji je izvirivao iz njega", izjavio je Blondel.



Zaklada „Dr. Viktor Ružić“ dodjeljuje stipendije: srednjoškolcima 200 eura mjesečno, studentima još i više


FOTO: Actu.fr, arheološki tim koji je pronašao vremensku kapsulu


Predmet,  prema njegovim riječima, potječe iz 19. stoljeća. Unutar bočice, koja je prema opisu nalikovala onima koje su žene tada nosile sa sobom, često s mirisnom soli kako bi spriječile nesvjesticu (osobito zbog uskih steznika ili jednostavno za osvježenje), nalazila se poruka na smotanom papiru, pažljivo povezana koncem. U utorak navečer, uz napetost među timom, Guillaume Blondel s rukavicama na rukama pažljivo je otvorio staklenu bočicu. Unutra se nalazio dokument s natpisom:
 

"P. J. Féret, rođen u Dieppeu, član nekoliko znanstvenih društava, iskopavao je ovdje u siječnju 1825. Nastavlja svoja istraživanja u cijelom ovom velikom kompleksu zvanom Cité de Limes ili Cezarov logor."


Otkriće vremenske kapsule, koja je bila popraćena i s dva novčića iz tog razdoblja, doprinosi razumijevanju kontinuiteta istraživanja ovog lokaliteta. Ovo otkriće ne samo da svjedoči o bogatoj arheološkoj prošlosti lokaliteta, već i o povijesnom kontinuitetu istraživanja ovog značajnog područja. Iako se lokacija povezuje s galskim razdobljem, prisutnost arheologa iz 19. stoljeća pokazuje da je interes za ovaj lokalitet prisutan već stoljećima.

Blondel i njegov tim nastavljaju s detaljnim pretragama Cezarovog logora, a ovo otkriće vremenske kapsule dodaje važan povijesni sloj u razumijevanju razvoja arheologije u regiji.

Obilježavamo 11 godina portala Studentski.hr: 11 generacija mladih, jedna zajednička priča


 
IZVOR: ACTU.FR
FOTO: GRAD EU