LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Piratske radijske postaje stavile „rock 'n' roll“ na glazbeno prijestolje

Na današnji je dan 1967. godine BBC zbog vlastite dobrobiti bio prisiljen reorganizirati svoje radijske postaje. Time je iza sebe ostavio konzervativni glazbeni ukus.

Na današnji je dan 1967. godine BBC zbog vlastite dobrobiti bio prisiljen reorganizirati svoje radijske postaje. Time je iza sebe ostavio konzervativni glazbeni ukus.

DJ Tony Blackburn 30. je rujna 1967. godine predstavio Radio 1, novu BBC-jevu radijsku postaju. Bio je to rezultat mukotrpne borbe novih generacija koje su željele uživati u rock glazbi, fenomenu pedesetih godina prošloga stoljeća. Moderna je glazba postala način iskazivanja osjećaja mladih te pokazatelj njihovog buntovništva protiv sustava kojim nisu bili zadovoljni. Upravo je zato Radio 1 bio simbol velikog trijumfa nad sustavom i konzervatizmom koji se najviše očitovao u dotadašnjem radijskom glazbenom izričaju. Prva legalno emitirana pjesma bila je Flowers In The Rain benda The Move.

Uspon rock ‘n’ roll glazbe i bendova poput Rolling Stonesa i Beatlesa, koji su tada rušili sve mitove i predrasude novih naraštaja, ali i rekorde prodaje ploča i koncertnih ulaznica, označio je i preokret za radijske stanice. Formirale su se ogromne baze obožavatelja novih glazbenih pravaca koje više nisu bile zadovoljne tadašnjom radijskom ponudom glazbe. Unatoč svemu, konzervativni BBC, koji je držao radijski monopol, nije želio odgovoriti na zahtjeve svojih slušatelja te je na taj način nesvjesno pokrenuo pravu glazbenu, ali i društvenu revoluciju.

Popularna je glazba pronašla svoj put do slušatelja: čak desetak piratskih radijskih stanica počelo je cvjetati emitirajući glazbu sa sigurne udaljenosti od ruke zakona – na srednjem valnom području od brodova usidrenih uz obalu. To je bilo područje međunarodnih voda, izvan uporišta britanskih propisa. Najpoznatiji su takvi brodovi bili Radio Caroline i Radio London. Tehnika kojom su se služili iz današnje se perspektive čini vrlo primitivnom, ali je tada uveseljavala skoro 15 milijuna slušatelja dnevno, što je piratskim postajama donosilo više od dva milijuna funti marketinške zarade godišnje.

Takvu svotu nije mogao zanemariti ni BBC koji se suočavao s velikim gubitkom slušatelja. Izvršena je reorganizacija njihovih radijskih programa kojom je Radio 3 postao posvećen klasičnoj glazbi, a Radio 1 beskrajni kanal popularne glazbe koja je uveseljavala slušatelje. Nakon što je puštao glazbu na brodovima Caroline i London, Blackburn je predstavio i Radio 1 te zauvijek promijenio tokove popularne glazbe i na neki način najavio novu društvenu eru.

– Dobro jutro svima! Dobrodošli na uzbudljivi novi zvuk Radija 1! – bile su riječi kojima je Blackburn, bivši „pirat“, popularnu glazbu uveo na velika vrata.

O prvim je modernim piratima snimljen i film The Boat That Rocked (2009) koji, osim zanimljive radnje, nudi i fantastičan soundtrack te je prava poslastica za sve filmske i glazbene sladokusce.

FOTO: FLICKR