LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Papa Benedikt XVI odstupio s dužnosti

»U današnjem svijetu, koji je podvrgnut brzim promjenama i uzburkan pitanjima koja su veoma važna za život vjere, da bi se upravljalo Petrovom lađom i naviještalo evanđelje, potrebna je i snaga, kako tijela, tako i duha, snaga koja se posljednjih mjeseci u meni umanjila, tako da moram priznati svoju neprikladnost da dobro obavljam službu koja mi je povjerena. Stoga, dobro svjestan težine toga čina, s punom slobodom, izjavljujem da se odričem službe rimskoga biskupa, nasljednika sv. Petra.« - Papa Benedikt XVI

»U današnjem svijetu, koji je podvrgnut brzim promjenama i uzburkan pitanjima koja su veoma važna za život vjere, da bi se upravljalo Petrovom lađom i naviještalo evanđelje, potrebna je i snaga, kako tijela, tako i duha, snaga koja se posljednjih mjeseci u meni umanjila, tako da moram priznati svoju neprikladnost da dobro obavljam službu koja mi je povjerena. Stoga, dobro svjestan težine toga čina, s punom slobodom, izjavljujem da se odričem službe rimskoga biskupa, nasljednika sv. Petra.« - Papa Benedikt XVI

»U današnjem svijetu, koji je podvrgnut brzim promjenama i uzburkan pitanjima koja su veoma važna za život vjere, da bi se upravljalo Petrovom lađom i naviještalo evanđelje, potrebna je i snaga, kako tijela, tako i duha, snaga koja se posljednjih mjeseci u meni umanjila, tako da moram priznati svoju neprikladnost da dobro obavljam službu koja mi je povjerena. Stoga, dobro svjestan težine toga čina, s punom slobodom, izjavljujem da se odričem službe rimskoga biskupa, nasljednika sv. Petra.«

Ovo su riječi koje je papa Benedikt XVI dana 11. veljače uputio urbi et orbi, obznanivši svoju odluku da se dana 28. veljače 2013. godine u 20 sati odriče službe. Izjava pape Benedikta XVI o odreknuću od službe rimskoga biskupa, nasljednika sv. Petra, odjeknula je svijetom poput groma i naišla na nevjericu. Time je Papa najavio rušenje više od 700 godina stare tradicije, prema kojoj niti jedan papa nije odstupio sa svojeg položaja sve do svoje smrti. Papinstvo se tradicionalno shvaća kao doživotno zvanje te se od vođe Katoličke crkve očekuje da vlada do smrti. Zadnji papa koji je dobrovoljno odstupio s položaja bio je Celestin V, a odreknuće se zbilo godine 1294.

Istog je dana na konferenciji za tisak rečeno da će se novi papa izabrati već u ožujku jer, prema važećim odredbama, konklava mora započeti najranije 15 dana od početka ispražnjenja stolice (sedisvakancije), a najkasnije 20 dana nakon toga.

Papa je u nedjelju 24. veljače molio svoj posljednji Angelus s hodočasnicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu, a 27. veljače je pred 200.000 vjernika održao svoju posljednju audijenciju. Biranim je riječima zahvalio kardinalima, svojim najbližim suradnicima, Državnom tajništvu i Rimskoj kuriji, Rimskoj biskupiji, biskupima i svećenicima i svim vjernicima te Diplomatskom zboru pri Svetoj Stolici, a zatim je blagoslovio sve okupljene.

Benedikt XVI rođen je u mjestu Marktl am Inn u Bavarskoj, 16. travnja 1927. kao Joseph Alois Ratzinger. Bio je 265. nasljednik apostola Petra, izabran na svetu dužnost 19. travnja 2005. u dobi od 78 godina. Joseph Ratzinger najstariji je papa koji je izabran u zadnjih 275 godina, osmi je Nijemac koji je izabran za papu (posljednji je nizozemsko-njemačkog podrijetla vladao u 16. stoljeću), dok je zadnji papa s imenom Benedikt služio od 1914. do 1922.

Zaređen je 1951, doktorirao je teologiju 1953. i predavao kao redovni profesor dogmatike i fundamentalne teologije na četiri sveučilišta. Kardinalom je imenovan 1977, a četiri godine kasnije papa Ivan Pavao II. postavio ga je za pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Kao „progresivni“ teolog, kakvim su ga smatrali, proučavao je temeljne teološke teme koje prethode moralu: slobodu, ljubav, Boga i Krista, propovijedao je o prijateljstvu s Isusom, promicao novu evangelizaciju, osuđivao konzumerizam. Za poglavara Katoličke Crkve  izabran je 19. travnja 2005, drugi dan papinske konklave, nakon četiri glasovanja. Prve riječi novog pape bile su: "Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II, gospoda kardinali izabrali su mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu. Tješi me činjenica da Gospodin zna raditi i djelovati i s nedostatnim sredstvima i nadasve se pouzdajem u vaše molitve. U radosti Gospodina uskrsloga, pouzdavajući se u njegovu trajnu pomoć, idemo naprijed. Gospodin će nam pomoći, a Marija, Njegova Presveta majka bit će uz nas."

Izabrao je papinsko ime Benedikt, iliti blaženi, u čast sv. Benedikta, osnivača benediktinskog reda i pape Benedikta XV, koji se za vrijeme Prvog svjetskog rata strastveno zalagao za mir. Napisao je 66 knjiga, od kojih su brojne prevedene i na hrvatski. Uz njemački i latinski, dobro govori francuski i talijanski, koristi se engleskim, španjolskim, poljskim i portugalskim. Na jednom od svojih pastoralnih putovanja, posjetio je Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. pod geslom "Zajedno u Kristu“. Tom je prigodom zahvalio Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje Hrvatsku sa Svetom Stolicom.

Benedikt XVI zadržao je svoje papinsko ime, a titula koju nosi je "pontifex emeritus", odnosno počasni biskup Rima ili papa u miru. Iako živi izolirano, u svojem novom domu, bivšem samostanu Mater Ecclesiae, povremeno prima posjete privatnog karaktera, tijekom kojih ne komentira i ne daje izjave koje bi mogle biti shvaćene kao „riječi drugog pape“. Sugovornici svjedoče kako je, kao i uvijek, vrlo diskretan te govori uglavnom o sebi ili o čudima koje Duh Sveti čini po njegovom nasljedniku.

FOTO: SALON