LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nemojte stati na pčelu, produljite život čovječanstvu

Izumiranje pčela moglo bi u pitanje dovesti čitav prirodni poredak te opstanak čovjeka, biljnih i životinjskih vrsta. Današnji je dan posvećen podizanju svijesti o važnosti ovih vrijednih kukaca.

Izumiranje pčela moglo bi u pitanje dovesti čitav prirodni poredak te opstanak čovjeka, biljnih i životinjskih vrsta. Današnji je dan posvećen podizanju svijesti o važnosti ovih vrijednih kukaca.

Marljiv kao mrav, vrijedan kao pčelica – to su frazemi koje toliko često koristimo da više uopće ne razmišljamo o tome što znače. Svi znamo da pčele oprašuju bilje, kruže oko njega i ulov nose u svoje košnice gdje nastaje med, no čini se da nismo svjesni toga da nam ta lepršava stvorenja ne daju samo med. Na današnji dan obilježava se rad na svijesti o važnosti pčela i brizi za njihov opstanak unutar hranidbenog lanca.

Jedna od najmarljivijih bića na planetu s besprijekornom radnom etikom čine ovaj svijet drugačijim mjestom za život. Pčele su odgovorne za oprašivanje šestine vrsta cvijeća te otprilike 400 različitih poljoprivrednih vrsta. Pomažu oprašivanju gotovo trećine naše ishrane. Ostali oprašivači poput šišmiša, moljaca, leptira, kolibrića, mravi i buba također pomažu u procesu te je jasno da se moderni sustav prehrane u potpunosti oslanja na njih.

S pčelama bi nestale mnoge namirnice bez kojih ne bismo preživjeli ljeto poput brokule, šparoga, dinja, krastavaca, bundeva, borovnica, lubenica, badema, jabuka, brusnica i trešanja. Nestankom tih vrsta počeo bi se, zajedno s biljnim, urušavati životinjski svijet, a čovjek bi ostao bez hranjivih stvari neophodnih za održavanje imunološkog sustava. Njihov je rad prava umjetnost, što uviđaju i znanstvenici koji njihove metode koriste kao inspiraciju za umjetnu inteligenciju koja pomaže pri oprašivanju. Oprašivanjem cvijeća koje tako rado držimo kao ukras u svojim domovima pčele i drugim životinjama poput insekata i ptica održavaju prirodna staništa.

Budući da igraju tako veliku ulogu u očivanju mnogih vrsta te održavanju hranidbenog lanca na Zemlji, današnji je dan važan podsjetnik na to da sudbina pčela – a time i nas samih – leži u ravnoteži. Tijekom posljednjeg desetljeća broj pčela u nekim se zemljama odjednom prepolovio bez jasnog razloga, zbog čega je važno početi svjesno i aktivno raditi na održavnju pčelinje populacije, oprašivanju bilja i proizvodnji meda. Promjena uvijek kreće od pojedinca, a odražava se na globalnu sliku.

FOTO: FLICKR