Idealan odabir za vruće ljetne dane

Trikovi za odabir savršene lubenice

lubenica

Lubenica se smatra najzdravijom namirnicom i idealan je odabir za vruće ljetne dane. Ako želite odabrati zrelu i sočnu lubenicu, slijedite nekoliko jednostavnih pravila.

Duguljaste ili okrugle, male ili velike, lubenice su najzdravije voće na svijetu, ali i najbolji izbor za utažiti žeđ u vrućim ljetnim mjesecima. Iako je svrstavamo pod voće zbog slatkog i sočnog ploda, lubenica je zapravo povrće koje pripada porodici tikvovki poput bundeve i tikve. Podrijetlom je iz tropske Afrike te većinu njezinog sastava čini voda.

Voće ili povrće, svejedno je, jer lubenica je bogati izvor hranjivih tvari, pa se preporuča za mnoge bolesti i tegobe. A svaki dio lubenice je jestiv. Lubenica sadrži vitamine C, A i B6 koji su važni za pravilan rad srca te vitamin B1 koji sudjeluje u proizvodnji energije.

Kalij i magnezij pomažu regulirati krvni tlak, a fitokemikalije opuštaju krvne žile i tako jačaju libido. Antioksidansi štite organizam od slobodnih radikala. Također, lubenica je odličan diuretik koji stimulira rad bubrega, što povećava stvaranje urina i izbacivanje toksina iz organizma.

Koštice lubenice također su izrazito zdrave, pa ih sljedeći put nemojte bacati. Naime, koštice obiluju mineralima od kojih sadrže magnezij, fosfor i kalij te se preporuča osobama koje imaju bubrežne kamence jer stimuliraju rad bubrega.

Preporuča se i jedenje kore jer sadrži vitamine B6, C i A, aminokiseline, magnezij, cink i kalij. Kora, između ostalog, potiče cirkulaciju, sprječava upale, artritis i reumu te prevenira srčani udar.

Kako odabrati zrelu lubenicu

Kada je lubenica u pitanju, jedini problem je prepoznati onu pravu. Zato vam donosimo univerzalna pravila koja će vam pomoći da sljedeći put bez problema odaberete najbolju lubenicu i uživate u njenom jedinstvenom okusu.

Prvi korak je da potražite žutu mrlju na lubenici jer ona je znak da je lubenica zrela. Žuta mrlja predstavlja mjesto gdje je lubenica ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Stoga, izbjegavajte lubenice s mrljama bijele ili svjetlozelene boje, kao i one koje uopće nemaju mrlju.

Drugi korak odnosi se na pregled lubenice i utvrđivanja je li kora tamnozelene boje, čvrsta, glatka i bez ikakvih oštećenja. Ako je površina mekana, znači da je plod počeo truliti, a ako je suha, to znači da više nije sočna i slatka. Zato pripazite jer takvu lubenicu sigurno ne želite.

Što je teža, to je bolja, odnosno testiranje težine lubenice je treći korak. Oko 90% lubenice čini voda, pa su zreli plodovi ujedno i najteži. Podignite lubenicu i ako vam se čini kako je teška za svoju veličinu ili usporedite dvije lubenice iste veličine, ona koja je najteža je pobjednik.

A kako biste bili sto posto sigurni kako se odabire zrela lubenica, pogledajte ovaj video.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje projekta

Stjecanje iskustva

Pet načina za obogaćivanje životopisa

Ove akademske godine slobodno vrijeme iskoristite pametno i aktivno – kako biste stekli vrijedna znanja, vještine i iskustva te tako obogatili svoj životopis. Saznajte kako!

Nina Badrić

Samostalni koncert popularne pjevačice

Nina Badrić najavila spektakl u pulskoj Areni

Nina Badrić s novinarima je podijelila svoje uzbuđenje zbog samostalnog koncerta u Puli i sreću zbog nove pjesme koja je ovih dana na vrhu hrvatske top liste. Dok dovršava novi album, Nina aktivno prati nogomet i našu reprezentaciju u Francuskoj.

Jack Trbosjek

Na današnji dan

VIDEO: Pala prva žrtva najzloglasnijeg ubojice svih vremena

U petak 31. kolovoza 1888. godine ubijena je Mary Ann Nichols, prva žrtva zloglasnog Jacka Trbosjeka.

Goc

Intervju sa stand-up komičarem Goranom Vugrincem Gocom

"Radite ono što vam predstavlja najveći izazov i izgradite najbolju moguću verziju sebe"

Razgovarali smo sa stand-up komičarem Goranom Vugrincem Gocom koji nam je otkrio kako gradi fore, zašto voli tremu pred nastup i ima li u Hrvatskoj kruha od stand-up komedije.

Ljeto na Gradini

Otvoreno 14. Ljeto na Gradini

FOTO: Prava romantika na Trsatskoj gradini – upaljeno 5000 svijeća

S čak 5000 svijeća koje gledaju na Kvarner, zasjala je Trsatska gradina stvorivši nezaboravan ugođaj za brojne posjetitelje koji su u romantičnoj atmosferi pozdravili ljeto.