LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najzanimljivije činjenice i recepti povodom Svjetskog dana palačinki

Palačinke su oduvijek bile nezamjenjivi dio društvenih događanja. Iako su se tijekom povijesti pravile u različitim oblicima i varijantama, imaju jednu zajedničku stvar – rijetko im tko može odoljeti.

Palačinke su oduvijek bile nezamjenjivi dio društvenih događanja. Iako su se tijekom povijesti pravile u različitim oblicima i varijantama, imaju jednu zajedničku stvar – rijetko im tko može odoljeti.

Gotovo da i nema osobe na svijetu koja do sada nije okusila čari prejedanja palačinkama. Poznate su u različitim varijantama širom svijeta, a smatra ih se jednim od najranijih oblika hrane od žitarica. Iako su naizgled iste kao poslastica crêpes, kojom je mnogi znaju zamijeniti, za pripremu crêpesa osim pšeničnog brašna, jaja, mlijeka i ostalih standardnih sastojaka treba i maslac.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica, ali i recepata za brzo i jednostavno spremanje različitih vrsta najfinijih palačinki.

Od srednjeg vijeka do novije povijesti

Palačinke kakve poznajemo danas datiraju još iz srednjeg vijeka. Prema legendi jednom je prilikom u Vatikan došlo toliko puno hodočasnika da je ponestalo hrane, pri čemu su kuharima na raspolaganju ostali samo brašno i jaja. Kombinacijom sastojaka nastala je poslastica koja se vrlo brzo proširila i osvojila cijelu Europu, a kasnije i ostale dijelove svijeta.

Međutim, još se jedna zanimljiva povijesna anegdota povezuje s palačinkama. Naime, običaj uspješnog bacanja palačinki u zrak vezivao se uz proricanje. Prije upuštanja u svaku bitku Napoleon Bonaparte sam je pekao i okretao palačinke. Ako bi mu palačinka ispala, u pohod je krenuo prepun straha, mračne strepnje i bojazni od gubitka. Legenda navodi kako je jednom prilikom, prije napada na Moskvu, uspješno okrenuo četiri palačinke, ali je iz ruku ispustio petu. Upravo to poslužilo mu je kao izgovor za poraz i neuspješnu invaziju na Rusiju.

 FOTO: Shutterstock

Tijekom dugog niza godina razvijene su različite vrste palačinki, a oboreni su i neki svjetski rekordi. Točnije, rekord za najveću palačinku drži skupina CoOperative Union iz Manchestera, čiji su članovi 1994. ispekli palačinku široku 15 metara i okretali je dizalicom kako bi se ispekla.

Osim najveće, iz Manchestera dolazi i najskuplja palačinka na svijetu. Naime, u jednome restoranu cijena palačinke koja sadrži Dom Perignon, jastoga i kavijar doseže vrtoglavih 800 funti, što je otprilike 7 tisuća kuna.

Nemate planove za danas? Posjetite advent u botaničkom vrtu i uživajte u „palačinkijadi”


Slatke ili slane – svima su nam drage

Slane američke palačinke s tikvicama i pancetom iziskuju nešto manje od pola sata pripreme, a užitak koji pruža okus traje satima. Za pripremu ovih palačinki bit će vam potrebno:

  • 3 jaja
  • 250 g brašna
  • 2 dl punomasnog mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • prstohvat soli
  • 3 tikvice
  • manja glavica luka
  • 100 g slanine
  • žlica ulja
  • peršin.

Priprema: Kao po običaju, od jaja, brašna, mlijeka, soli i mineralne vodite zamutite smjesu te ju ostavite u frižideru dok pripremate ostale sastojke. Naribajte tikvice i posolite ih, a nakon petnaestak minuta lagano ih iscijedite te ih dodajte sitno nasjeckanome luku zapečenom na ulju u velikoj tavi. Sve zajedno pirjajte desetak minuta dok višak vode ishlapi i sastojci omekšaju, a nakon toga dodajte izrezanu slaninu i pustite da se lagano rastopi. Izvadite smjesu za palačinke iz frižidera i dodajte ju ostalim sastojcima. Svaku palačinku pecite oko 3 minute sa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju. Preporučuje se serviranje uz salatu, svježi sir, kiselo vrhnje ili umak od jogurta. Dobar tek!

 FOTO: Pixabay

Prema jednostavnome receptu za slatke palačinke u umaku od čokolade za pripremu će vam trebati najviše 45 minuta. Sastojci potrebni za ove palačinke podijeljeni su u dvije skupine.

Palačinke:

Kad se cimet rolice i palačinke susretnu – spoj koji osvaja


  • 4 kokošja jaja
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 šalica pšeničnog brašna
  • 15 g maslaca
  • aroma badema.

Umak od čokolade:

  • 2 šalice šećera
  • 1 žlica pšeničnog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 i pol šalica punomasnog mlijeka
  • 1 šalica kakaa u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije.

Priprema: Izdvojite žumanjak od bjelanjka i miješajte žumanjke mikserom dok se ne zgusnu. Dodajte kiselo vrhnje ili punomasno mlijeko, aromu badema, šećer, brašno i sol. U tijesto dodajte čvrsti bjelanjak i lagano promiješajte. Sve to ulijte na tavu premazanu maslacem i uljem te pecite palačinke s jedne i druge strane otprilike dvije minute. Za umak od čokolade pomiješajte suhe sastojke s pola šalice mlijeka kako biste dobili gustu smjesu. Dodajte ostatak mlijeka i pažljivo miješajte, a pošto zavri, na laganom plamenu ostavite da se krčka još nekoliko minuta. Nakon što smjesu maknete sa štednjaka, dodajte ekstrakt vanilije, ohladite dobiveni proizvod i prelijte palačinke. Dobar tek!

FOTO: Shutterstock

Cheesecake s komadićima čokolade i bez pečenja koji morate probati


IZVOR: DAYS OF THE YEAR
FOTO: PIXABAY