LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Mladi su posebno osjetljivi na mentalne tegobe; Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen je upravo njima

Iako su se u povijesti mentalne poteškoće smatrale djelovanjem demonskih sila, njihovo je postojanje kasnije znanstveno dokazano. Kako bi se podigla svijest o ovom tipu bolesti, današnji je dan 1992. godine proglašen Svjetskim danom mentalnog zdravlja, a on je ove godine posvećen djeci i mladima.

Iako su se u povijesti mentalne poteškoće smatrale djelovanjem demonskih sila, njihovo je postojanje kasnije znanstveno dokazano. Kako bi se podigla svijest o ovom tipu bolesti, današnji je dan 1992. godine proglašen Svjetskim danom mentalnog zdravlja, a on je ove godine posvećen djeci i mladima.

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svake se godine obilježava na današnji dan, 10. listopada, te je uvijek fokusiran na određeno specifično područje. Tako su se prethodnih godina na ovaj dan obrađivale teme poput mentalnog zdravlja na radnom mjestu, pružanja psihološke prve pomoći i dostojanstva u mentalnom zdravlju, a ove je pak godine naglasak na djeci i mladima.

Mladi su ljudi u današnje vrijeme posebno osjetljivi na mentalne tegobe od kojih se polovina može pojaviti već u 14. godini života. Bolesti kao što su, primjerice, depresija sve su prisutnije kod djece, adolescenata i studenata s obzirom na to da se u tim godinama događa najviše promjena poput preseljenja, prilagodbe na drugačiju okolinu te upisivanja srednje škole, a kasnije i fakulteta. Posljedice se ove bolesti nerijetko kriju u štetnoj konzumaciji droge i alkohola, poremećaja prehrane te, u najgorim slučajevima, i u samoubojstvu.

Lijekovi, FOTO: Unsplash

Prisutnost takve situacije na globalnoj razini upravo dokazuje koliko se važnosti treba pridati prevenciji ovakvih bolesti kod mladih ljudi, a upravo zaštita njihova zdravlja pridonosi i zdravlju njihove obitelji te cjelokupnog društva i zajednice. Važno je razumjeti i prepoznati rane simptome bolesti te osigurati psihosocijalnu podršku u školama i udrugama. Također, i sami se mladi mogu uključiti u različite volonterske organizacije koje promiču brigu ne samo o mentalnom, nego i o sveukupnom psihofizičkom zdravlju kojih je, na svu sreću, danas mnogo.

U prošlosti se mentalnom zdravlju i nije pridavala tolika pozornost. Naime, vjerovalo se da su uzročnici za sve bolesti povezane s mozgom bili nevidljivi demoni koji žive u glavama ljudi. Stoga su oboljele osobe bile prepuštene isključivo svećenicima koji su nad njima vršili egzorcizam i za njih se molili. Naravno, takve metode izlječenja često nisu bile djelotvorne i brzo se shvatilo da u mnogo slučajeva nije bila riječ o nadnaravnim silama, nego o pravoj fizičkoj bolesti za koju postoje i odgovarajući lijekovi. Nakon smrti Clifforda W. Beersa, osnivača američkog pokreta za mentalnu higijenu, koji je i sam patio od paranoje i depresije, započela je dublja znanstvena istraga bolesti.

Zelena vrpca kao međunarodni simbol podrške mentalnom zdravlju, FOTO: Pixabay

Tako je 1992. godine Svjetska zdravstvena organizacija odlučila proglasiti upravo današnji dan Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Briga o mentalnom zdravlju danas je prepoznata kao jedna od bitnih osnova za funkcioniranje čovjeka i njegova cjelokupna organizma.

FOTO: UNSPLASH