LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kako se diljem svijeta obilježava Badnjak?

Danas je Badnjak, dan koji kršćani diljem svijeta provode u pripremama za Božić.

Danas je Badnjak, dan koji kršćani diljem svijeta provode u pripremama za Božić.

Danas je Badnjak, dan koji provodimo u pripremama za Božić. Ime Badnjaka povezano je sa staroslavenskom riječju bad što znači bdjeti, zbog toga što se na taj bdjelo čekajući Isusovo rođenje.

Badnjak u Hrvatskoj bogat je tradicijskim običajima. Badnjakom nazivamo i drvo koje se pali na ognjištu. Običaji su nalagali unošenje drva badnjaka, koje je gorilo cijelu noć i grijalo ukućane koji bdiju, zatim paljenje tri svijeće, obično povezane hrvatskom trobojnicom. U novije vrijeme svijeće su zamijenjene kuglicama i žaruljicama ukrašene božićne jelke, osvjetljavajući noć u kojoj bdijemo.

Na Badnjak se priprema i tradicionalna hrana: posna hrana priprema se za Badnju večeru, a mesna, odnosno mrsna za naredni dan, Božić. Ručka na Badnjak nema, jer se posti do večeri, kada se jede posna hrana. Hrana koja se poslužuje za Badnju večeru u našim krajevima obiluju kršćanskim simbolima. Sprema se bakalar ili neka druga riba. Blaguje se u krugu obitelji, uz obilna nazdravljanja u kojima našim ukućanima želimo svako dobro.

I u ostatku svijeta dan prije Božića bogat je tradicionalnim običajima. Tradicija ostavljanja darova ispod jelke i otvaranje božićnih poklona dio je mnogih kultura, a u Latviji prije otvaranja poklona svatko recitira jednu pjesmu. 

U brojnim kućanstvima diljem svijeta u adventsko vrijeme posebno mjesto zauzimaju svijeće, no u Irskoj one imaju posebno značenje: u predbožićno vrijeme na vrata svog doma Irci stavljaju veliku bijelu svijeću koju na Badnjak pali najmlađe dijete u obitelji. Svijeća predstavlja dobrodošlicu Svetoj Obitelji, a smije je ugasiti samo žena koja nosi ime Mary. 

U zemljama južne Amerike Badnjak označava kraj devetodnevnog razdoblja prije Božića koje se naziva Las Pasendas. To razdoblje označava devet mjeseci Marijine trudnoće s Isusom.

Iako se u Japanu službeno ne slavi Božić – tek nešto više od jedan posto stanovništva čine kršćani – Japanci su pronašli zanimljiv način da ga obilježe. Naime, na Badnjak mnogi stanovnici Japana odlaze u lokalni KFC i naručuju pohanu piletinu. Tradicija je započela 1974. godine kada je KFC proveo uspješnu kampanju KFC za Božić

U Poljskoj se na Badnjak jede oplatek, tradicionalna oblatna koja se jede za Božić. Svaki član obitelji uzima komadić, a dok jedu, čestitaju si Božić. Večera započinje tek kada se na nebu pojavi prva zvijezda, a tradicionalno se za stolom ostavlja još jedan tanjur i pribor za jelo za neočekivanog gosta.
FOTO: UNSPLASH