LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?”

Na današnji dan 1981. počela se prikazivati jedna od kultnih dječjih serija koju smo svi kao mali gledali. Trideset sedam godina kasnije podsjećamo vas na Jelenka i ekipu koja ga je spašavala.

Na današnji dan 1981. počela se prikazivati jedna od kultnih dječjih serija koju smo svi kao mali gledali. Trideset sedam godina kasnije podsjećamo vas na Jelenka i ekipu koja ga je spašavala.

4. siječnja 1981. počela se prikazivati legendarna dječja serija Jelenko koju su, vjerujemo, mnogi od nas kao mali gledali. Režirao ju je Obrad Gluščević, a scenarij je napisao zajedno sa suprugom Majom Gluščević, u produkciji TV kuće Televizija Zagreb (danas HRT). Serija je snimljena u 13 epizoda, a u dijelovima scenarija prevladavaju motivi iz knjige Bijeli Jelen Vladimira Nazora.

Jelenko medenko, kako su ga od milja zvala djeca, glavni je junak ove serije. Glavna problematika vrti se oko spašavanja malenog laneta koje je ostalo bez majke te otkrivanja lovokradice koja je ubila majku istog. Tu su također i ostale dječje zgode i nezgode koje se na vrlo zanimljiv i šaljiv način prikazuju u seriji, dočaravajući težak život na selu u planinama. Zbog toga je velik naglasak stavljen na prikazivanje planinskog pejzaža, od planina prekrivenih snijegom do šumskog zelenila. Serija je snimana većim dijelom u Sloveniji na Bledu i Kranjskoj Gori, a neke scene i u Gorskom Kotaru. Nažalost, nitko od glavnih dječjih glumaca u budućnosti nije postao profesionalni glumac.

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?“ – jedna je od najupečatljivijih rečenica u seriji. Prikazuje zabrinutost djece koja maleno lane skrivaju od roditelja uviđajući da oko neobičnog ljubimca ima puno brige i posla.

Obrad Gluščević redatelj je i filmova Vuk samotnjak i Kapetan Mikula mali s kojima je ostvario veliki uspjeh. No, kako je pred kraj snimanja serije Jelenko preminuo, ipak je ona postala vrhunac njegove karijere. Prekrasnu glazbu koja seriji daje posebnu notu dramatičnosti, napisao je Arsen Dedić. Neki od glumaca koji glume odrasle uloge u seriji su Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Rade Marković, Špiro Guberina, Zvonko Lepetić, Finka Budak, Marija Sekelez i dr.

37 godina kasnije, dječija igrana serija Jelenko i dalje se katkada reprizno prikazuje na HRT-u 2, tako da mlade generacije imaju priliku uživati u malo drugačijoj seriji od današnjih.

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE