LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Jednostavan recept za zdravi čips od jabuke

Svakodnevnim konzumiranjem jedne ili dvije jabuke može se spriječiti pojava raznih zdravstvenih tegoba. Povodom dana posvećenog upravo njima donosimo vam recept za zdravi čips od – jabuka!

Svakodnevnim konzumiranjem jedne ili dvije jabuke može se spriječiti pojava raznih zdravstvenih tegoba. Povodom dana posvećenog upravo njima donosimo vam recept za zdravi čips od – jabuka!

Dan 19. rujna u svijetu se slavi kao Dan pojedi jabuku. Ova je voćka proglašena najzdravijom na svijetu, pojavila se u Europi još u prapovijesno doba i od onda postala jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća.

Prema mitološkoj priči, nordijska božica Iduna, koju su prozvali čuvaricom zlatnih jabuka besmrtnosti, dijelila ih je osiguravajući tako vječnu mladost. Brojne prednosti i korisne sastavnice ovog voća ubrzo su se prenijele na druge narode. Kelti su smatrali da sadrži čudotvorna svojstva, a onaj tko ga pojede nikada neće biti gladan, žedan, bolestan te će zauvijek ostati mlad.

Svakodnevnim konzumiranjem jedne ili dvije jabuke može se spriječiti pojava raznih zdravstvenih tegoba. Zahvaljujući 90% vode i 0% masnoća, jabuka je vrlo pogodna za organizam. Bogata je vitaminima, mineralima te polifenolima koji imaju antioksidativnu aktivnost. Sadrži veliki udio ugljikohidrata zbog čega daje energiju, sprečava umor i gubitak koncentracije. Isto tako, jača imunitet, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, stimulira probavu, štiti srce i krvne žile te ublažava stres, umor i nesanicu. Povoljno utječe na izgradnju kosti i zuba. Štiti zubno meso, sprečava karijes i uništava štetne bakterije u usnoj šupljini.

Osim što je vrlo zdrava kao voće, jabuka je glavni sastojak u pripremi brojnih finih slastica i može se koristiti na brojne načine. Kreme, pite, knedle i kolači samo su neke mogućnosti kako je iskoristiti. Kako biste u pravom smislu obilježili ovaj dan, pripremili smo vam jednostavan i ukusan recept za zdravi čips od jabuka.

Sastojci:

  • 2 jabuke, tanko narezane na ploške
  • 2 žličice granuliranog šećera
  • ½ žličice cimeta

Priprema: 

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješati narezane jabuke sa šećerom i cimetom. Postaviti papir za pečenje i rasporediti jabuke tako da se ne preklapaju. Peći 2 do 3 sata, povremeno prevrćući jabuke dok se potpuno ne osuše, ali još uvijek budu savitljive.

Čips od jabuka savršena je zamjena za masni, nezdravi čips. Pozovite frendove, upalite film i uživajte!

FOTO: PINTEREST