LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Daffy Duck se prvi put pojavio u crtanom filmu

Patak Darko debitirao u kratkom crtanom filmu Porky's Duck Hunt studija Warner Bros.

Patak Darko debitirao u kratkom crtanom filmu Porky's Duck Hunt studija Warner Bros.

Na današnji dan, 17. travnja 1937., Daffy Duck, u prijevodu Patak Darko, po prvi se put pojavio u crtanom filmu Warner Bros studija.

Daffy Duck je animirani crtani lik u obliku antropomorfne patke iz produkcije Warner Brosa.

Izmislili su ga Bob Clampett i Chuck Jones. Pojavio se u crtanim serijama kao što su Looney Tunes i Merrie Melodies, a obično je prikazan kao najbolji prijatelj ili rival Bugs Bunny, odnosno Zekoslava Mrke.

Duffy Duck bio je jedan od prvih ekscentričnih likova u kasnim 30-ima prošlog stoljeća. Tada su bili popularni tradicionalni likovi običnog čovjeka poput Mickeyja Mousea i Popaja.

Daffy Duck pojavio se u 133 kratka filma zlatnog doba američke animacije, čime je zasjeo na treće mjesto najučestalijeg lika u Looney Tunes i Merrimelodies crtićima. Prvi je Bugs Bunny sa 166, a drugi Porky Pig sa 159 pojavljivanja.

prvo pojavljivanje Daffy Ducka
 
FOTO: Wikipedia
 

Daffy Duck se prvi put pojavljuje u epizodi Porky's Duck Hunt. Crtić je režirao Tex Avery, a animirao Bob Cmampett. Epizoda je klasično uparivanje lovca i plijena po kojima je studio Leona Schlesingera bio poznat. Daffy Duck je tada bio nešto novo za publiku: bio je uporan, potpuno nesputan i ratoboran protagonist. Na takvo nešto publika nije navikla. 

Godine 1897. Warner Bros je za 50. obljetnicu Daffyjeva postojanja objavio film The Duxorcist, prvi Looney Tunes film u posljednja dva desetljeća. Lik Daffy Duck inače je američka vrsta crne patke, a njegovo ime daffy znači budalast

Također, na današnji dan 1704. godine rođen je hrvatski književnik Andrija Kačić Miošić.