LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Crvenim tulipanima obilježavamo svjetski dan Parkinsonove bolesti, od koje boluje 7 milijuna ljudi

Najpoznatiji degenerativni neurološki poremećaj uz Alzheimerovu bolest obilježava se na današnji dan crvenim tulipanima. Otkrivamo koji su to potencijalni uzroci, rizici i simptomi bolesti.

Najpoznatiji degenerativni neurološki poremećaj uz Alzheimerovu bolest obilježava se na današnji dan crvenim tulipanima. Otkrivamo koji su to potencijalni uzroci, rizici i simptomi bolesti.

Danas se obilježava Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Riječ je o kroničnom i progresivnom degenerativnom neurološkom poremećaju, odnosno poremećaju središnjeg živčanog sustava nastalom odumiranjem živčanih stanica koje izlučuju neurotransmiter dopamin.

Prvi ju je put opisao engleski liječnik Sir James Parkinson 1817. godine u djelu An Essay on the Shaking Palsy. Njemu u čast od 1997. godine, svakog 11. travnja, na njegov dan rođenja, obilježava se svjetski dan ove bolesti s ciljem podizanja svijesti i znanja o njoj.

Drhtanje je jedan od ključnih prvih simptoma bolesti, koji se pojačava pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima, prisutan je u mirovanju, a smanjen u pokretu, navodi HZJZ. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, poremećaj ravnoteže, ukočenost lica i tijela, pogrbljeno držanje te usporenost pokreta i reakcija.

Bolest je vrlo složena te utječe na kvalitetu života bolesnika, ali i njegove okoline i obitelji. Ranim otkrivanjem i adekvatnim liječenjem može se dobro kontrolirati i omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje, što je u konačnici i cilj obilježavanja ovoga dana. Liječenje obično uključuje korištenje lijekova, dok se u uznapredovalim slučajevima prakticira kirurška terapija.

U velikom broju slučajeva, uzroci ove bolesti nisu poznati, iako postoje neke indikacije koje navode da se češće javlja kod muškaraca, učestalije nakon 60. godine života, s povećanim rizikom oboljenja u osoba čiji članovi obitelji imaju Parkinsonovu bolest.

Procjenjuje se kako u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna ljudi, dok podaci iz hrvatske udruge Parkinson i mi iz 2018. godine pokazuju kako je među njima više od 14 000 Hrvata.

Simbolom ove bolesti smatra se crveni tulipan. Kako prenosi Parkinson's Disease, ovaj se cvijet koristi po uzoru na nizozemskog hortikulturista J. W. S. Van der Werelda, koji je imao Parkinsonovu bolest i prvi uzgojio crveno-bijeli tulipan te ga nazvao upravo po Jamesu Parkinsonu.

FOTO: PIXABAY