LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

172 godine Dickensova Božića

Prošla su gotovo dva stoljeća otkako nas je engleski pisac Charles Dickens počastio jednim od najljepših božićnih romana. Na današnji dan 1843. godine rodio se Scrooge ispričan kroz "Božićnu priču".

Prošla su gotovo dva stoljeća otkako nas je engleski pisac Charles Dickens počastio jednim od najljepših božićnih romana. Na današnji dan 1843. godine rodio se Scrooge ispričan kroz "Božićnu priču".

Možete biti tradicionalisti ili pak skloniji modernim običajima, ali postoji božićni tekst kojemu nitko ne može reći ne. Djelo je Charlesa Dickensa, spona je između starog i novog, a izdano je 19. prosinca 1843. godine. Naravno, govorimo o Božićnoj priči. Vizual prvom izdanju ovog engleskog i svjetskog klasika dao je John Leeck, a već je prvi tjedan nagovijestio kakva budućnost čeka ovaj roman. Naime, prodao se u preko šest tisuća primjeraka.

Radnja je vjerojatno svima znana – bogatog i škrtog direktora banke zvanog Scrooge nećak moli za slobodan dan za Božić s obitelji. U nimalo blagdanskom duhu on ga pušta, ali bez plaće. Kako bi mu ukazali kakvu grešku čini time što ne cijeni najpopularniji od svih obiteljskih blagdana, posjećuju ga tri duha Božića - onaj prošlosti, sadašnjosti i onaj budućnosti.

Manje je poznato kako je Dickens u stvaranju likova koristio ogledala. Tako je, govori njegova kćer, snažnom mimikom lica ulazio u protagoniste i antagoniste svojih djela potpuno isključujući svijet oko sebe:

 – Odjednom bi iskočio iz svog stolca i pojurio prema ogledalu u kojem sam mogla vidjeti odraze nekih nevjerojatnih facijalnih ekspresija koje je slagao... u to vrijeme nije samo gubio svijest o vlastitom okruženju, već je postajao, baš kao u njegovoj mašti, plod njegova pera. –  

Tako je bilo i na čitanjima njegovih djela. Na pozornici on jedan, ali svi likovi. Kada bi bio Scrooge, pretvorio bi se u starca gruba glasa, lica povučenog u ovratnik kao kornjača, a dok bi prikazivao scene proslave, prsti bi mu plesali po stolu radeći piruete.

Također, znate li da je njegova fascinacija duhovima prelazila granice knjiga? Dickens je bio jedan od prvih članova londonskog Ghost Cluba, grupe ljudi koja je istraživala paranormalne pojave britanske metropole. A otkud ideja za Božićnu priču? Može biti da je inspiraciju pronašao u vlastitom životu. Otac mladog Charlesa završio je u dužničkom zatvoru i prisilio sina na rad u tvornici kako bi otplatio njegove dugove i brinuo se za obitelj. Da je doista bio obiteljski čovjek, potvrđuje i činjenica da je sa ženom Catherine imao čak desetero djece.

Charles Dickens preminuo je u 58. godini života – tri mjeseca nakon njegovog posljednjeg javnog pojavljivanja. U St James's Hallu pročitao je svoju knjigu, poslao poljubac publici i zauvijek se povukao s pozornice.

Na današnji dan, 172 godine od izlaska ove poučne knjige i 6 dana do Božića, sjetimo se:

 – Ništa nije tako neodoljivo zarazno kao smijeh i dobar smisao za humor. –

FOTO: TUMBLR/MACROLIT