LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maturanti u akciji

Mladi iz Banja Luke osmislili jeftinu verziju 3D printera

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).

Maturanti Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banja Luci, Nikola Stupar i Neven Berendika, napravili su 3D printer, koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).

Ovi mladi inovatori osvojili su prvu nagradu od 100 KM (387 kn) za svoj uspješan izum na sajmu inovacija „Inost mladih 2014.“

Dimenzije printera su 20x20 centimetara  i najviše se može koristiti za izradu nakita. Njihov 3D printer jeftinija je verzija i princip je isti kao i na komercijalnim printerima. Također, ovaj  printer čuva okoliš.

"Ovakav printer čuva okolinu i ne šteti ekologiji, jer nema štetnih svojstava. Plastika kojom radimo sigurna je za djecu i životinje“, izjavio je Stupar.

Budući da su maturanti, mladi inovatori trebali su i pomoć roditelja.

"Roditelji su nam pomogli da napravimo printer koji ima puno prednosti. Zauzima prostor kao jedan laptop, a može koristiti dvije vrste plastike, kao što je ABS, od koje se prave lego kockice, a imamo i PLA plastiku, koja se pravi od derivata šećera", pojasnio je Stupar.

Berendika je istaknuo kako su već dobili ponudu od nekih kompanija za ovu inovaciju.

"Dobili smo dosta ponuda i razmislit ćemo o njima. Isplati se danas biti inovator jer se može napredovati u smislu da će vas neko primijetiti. Tko ima volju, želju i vremena, on će uvijek postići nešto".


Znanstvenik u području inovacija Andreas Nef istaknuo je da su 3D printeri nova tehnološka revolucija.

"Ne morate uprljati ruke niti juriti po prodavaonicama tražeći rezervni dio za stroj za pranje rublja, a i ljudi će dobiti više slobodnog vremena. Stoga je to i duhovna revolucija", naglasio je Nef.

FOTO: NEZAVISNE NOVINE