LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Zagreb

Žižekova verzija „Antigone” doživjet će svjetsku kazališnu praizvedbu

– Klasična „Antigona” sama za sebe je već izazov za svakog redatelja, no Žižekova verzija ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodavajući tri verzije kraja koje su napisane u njegovom tipičnom stilu gdje se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop kulturu i današnja moralna i politička pitanja. – ističe redateljica.

– Klasična „Antigona” sama za sebe je već izazov za svakog redatelja, no Žižekova verzija ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodavajući tri verzije kraja koje su napisane u njegovom tipičnom stilu gdje se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop kulturu i današnja moralna i politička pitanja. – ističe redateljica.

Prva od ukupno pet dramskih premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će svjetska praizvedba Antigone, drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za ovo kazalište. Zakazana je za 20. rujna. 

U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Bit će to filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma.

Svojim uprizorenjem njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje o tome na koji bi način uopće bilo moguće ponovno buđenje politike u Europi suočenoj s krizom i prevratima. Ovom se praizvedbom zagrebački HNK također afirmira kao jedno od središta europske kazališne inovativnosti.

– Kao mlada redateljica sanjala sam da ću jednog dana raditi u predivnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Osjećam se kao da sam napokon došla doma u umjetničkom smislu. Intendantica Dubravka Vrgoč zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom radi odličan program i uspjela je napraviti vrhunski skok u današnjost te spojiti modernu umjetnost s klasičnom. – rekla je Angela Richter koja je u Hamburgu 2006. godine osnovala kazalište Fleet Street, a danas je stalna redateljica kölnskoga kazališta.

Uprizorenje Žižekove Antigone prva joj je režija u Hrvatskoj, a svjetski proslavljenog filozofa cijeni kao intelektualca te kao čovjeka koji se ne boji izreći i neke neugodne istine, što je danas rijetkost. 

– Klasična Antigona sama za sebe je već izazov za svakog redatelja, no Žižekova verzija ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodavajući tri verzije kraja koje su napisane u njegovom tipičnom stilu gdje se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop kulturu i današnja moralna i politička pitanja. – rekla je redateljica koja priželjkuje otvorenu i znatiželjnu publiku na predstavama.

Posebnost predstave krije se i u zahtjevnoj scenografiji koju Peter Baur postavlja u timu s videoumjetnikom Jonasom Linkom. Zborovođa koji na početku predstave kaže kao da se bogovi kockaju s nama, kad životna priča je ispričana, zapazimo na koliko se mjesta mogla odviti drugačije – inspiracija je za središte scenografije u kojoj je tzv. magična kocka.

– Tehnički je scenografija vrlo zahtjevna za naše glumce, ali nemam sumnje da će oni to savladati jer su svi izuzetno talentirani i sposobni umjetnici – vjeruje Richter koja je glavnu ulogu povjerila Ivi Mihalić.

Luca Anić tumači Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.

FOTO: MARA BRATOŠ