LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljena knjiga Jadranke Kosor „Dan nakon jučer“

„Života izvan politike ima, ali nije toliko strastven“

Peta knjiga autorice Jadranke Kosor zanimljivog naslova „Dan nakon jučer“ sastoji se od tekstova i kolumni nastalih u razdoblju 2015.-2017., punih dnevnopolitičkih komentara, povremene ironije i niza razmišljanja što bi politika trebala biti.

Peta knjiga autorice Jadranke Kosor zanimljivog naslova „Dan nakon jučer“ sastoji se od tekstova i kolumni nastalih u razdoblju 2015.-2017., punih dnevnopolitičkih komentara, povremene ironije i niza razmišljanja što bi politika trebala biti.

Niz uvaženih gostiju i zainteresirane publike okupio se u Europskom domu u Zagrebu na predstavljanju pete knjige bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor naslova Dan nakon jučer. U ime nakladnika, izdavačke kuće Ljevak govorio je urednik Kristijan Vujčić, a na govorničkom stolu našli su se i gospodin Lesjak, urednik Ljubljanskog dnevnika i gospodin Puhovski, filozof i politički komentator. 

Predstavljena knjiga sabrani su tekstovi s bloga gospođe Kosor te kolumne iz Ljubljanskog dnevnika, puni dnevnopolitičkih komentara, samo povremene ironije i autoironije, a najviše razmišljanja što bi politika trebala biti.

Puhovski je naglasio kako knjiga ima tri priče. Prva je površna, o ženi koja dobiva državu na upravljanje i ne spriječava obračun s korupcijom, druga izvještaj osobe iznutra, priča o tajnama vladanja. Treća priča je pak politički tekst Jadranke Kosor koji bi politički komentator prokomentirao riječima:

Strah pokazuje poštovanje! – gdje bivši suradnici Kosor sada okreču glavu na ulici. – 

Slovenski urednik Lesjak utvrdio je da je, po popularnosti hrvatskih političara u Sloveniji, Kosor odmah nakon prvog predsjednika Tuđmana. Naglasivši kako se njegov Dnevnik inače smatra lijevim, komunikacija koja je proizašla u suradnji s Kosor iznimno je potrebna. Slovenci moraju moći pročitati što netko drugi misli o njima. 

Autorica Jadranka Kosor istaknula je da je knjiga, kao i sve dosadašnje, posvećena njezinom sinu koji se trenutno nalazi u Americi. Želja ove knjige bila je razgoliti što je politika i što bi u njoj trebalo mijenjati. S obzirom na to da se od 16. godine bavi novinarstvom i pisanjem - blog, kolumne i Twitter, nisu bili ništa strano ni čudno za Kosor.

Autorica je istaknula da je bilježila samo ono što je vidjela i čula, istaknute izjave i citate koji su ni više ni manje nego čudni. Kazala je da su teme sve ono što joj je bitno: politika, žene u njoj, grad heroj... Knjiga nije pisana protiv iti koga, a Kosor ovdje neće stati -  motivirana je za skorašnje okupljanje na istom mjestu te predstavljanje neke druge, veće knjige.

Za kraj, autorica je poručila da je knjiga namjenjena i svim mladim ljudima koji se traže u poltici, vodeći se načelom:

– Gdje sam ja lupila glavom, ne mora netko drugi! –

Također, života izvan politike ima, ali nije toliko strastven. Stoga i tolika inspiracija za neprestano pisanje o toj, autorici toliko srcu bliskoj sferi. 

FOTO: TEREZA BUCONIĆ/STUDENTSKI.HR