LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dokumentarni filmovi

Danas počinje 18. ZagrebDox; otvara ga film „Ljetne noći” Ohada Milsteina

U Zagrebu sljedećeg tjedna gostuje niz filmaša iz cijeloga svijeta koji će svoje dokumentarce predstaviti publici ZagrebDoxa.

U Zagrebu sljedećeg tjedna gostuje niz filmaša iz cijeloga svijeta koji će svoje dokumentarce predstaviti publici ZagrebDoxa.

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvara se u nedjelju, 3. travnja u 20 sati u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu projekcijom filma Ljetne noći izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovjenčan nagradom za najbolji izraelski film na festivalu DocAviv, čiji je žiri naglasio da se radi o remek-djelu koje stvara nove standarde u dokumentarnom pripovijedanju, ovaj poetičan i nježan film posveta je očinstvu i sponama između roditelja i djeteta. Intimnim pristupom i pomalo sanjivom atmosferom pruža autentične i iskrene – ponekad dirljive, a ponekad duhovite – odgovore na pitanje: kako izgleda svijet u očima šestogodišnjaka?

 

Kao dio međunarodne konkurencije film Ljetne noći jedan je od dvadeset naslova koji se ove godine natječu za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat, a ista će nagrada pripasti i autorici ili autoru jednog od sedamnaest filmova u regionalnoj konkurenciji. O nagradama odlučuje nekoliko zasebnih žirija: međunarodnim žirijem predsjeda hrvatska redateljica Katarina Zrinka Matijević, kojoj je posvećena i Autorska večer, a odluku o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji donijet će zajedno s članovima žirija Mihailom Gorobčukom (Sjenke djetinjstva, ZagrebDox 2021) i nagrađivanim domaćim redateljem Daliborom Matanićem. Uz redateljicu Olgu Lucovnicovu, koja je na lanjskom ZagrebDoxu osvojila Veliki pečat za film Moj ujak Tudor, o regionalnoj konkurenciji odlučivat će direktor Al Jazeera Mreže u Sarajevu Edhem Fočo te Sari Volanen, urednica vanjskih sadržaja na finskom televizijskom kanalu Yle. Dobitnika nagrade Mali pečat, koja se dodjeljuje redateljici ili redatelju do 35 godina starosti, proglasit će članovi mladog žirija: nagrađivani slovenski redatelj Rok Biček, hrvatski redatelj, glumac, scenarist i producent Damir Markovina (Čekaj me, ZagrebDox 2021) te međunarodno priznati hrvatski animator, pisac i ilustrator Milan Trenc.

 

Filmu koji prema mišljenju žirija na najbolji način promiče ljudska prava pripast će nagrada Movies That Matter, o čemu će odluku donijeti redatelji Janko Baljak i Srđan Kovačević te filmska kritičarka Carmen Gray. Lanjska laureatkinja, redateljica Irina Cilik koja je ovu nagradu primila za film Zemlja je plava poput naranče, trebala je biti dio žirija, no zbog aktualne situacije u redateljičinoj rodnoj Ukrajini, koja je spriječila njezin dolazak na festival, ostaje počasnom članicom žirija. Tročlani žiri koji čine članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, zamjenik urednika časopisa L'Avant Scene Cinéma Pierre-Simon Gutman, slovenska filmska kritičarka Petra Meterc i hrvatski filmski kritičar, kolumnist i novinar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, dodijelit će nagradu FIPRESCI najboljem filmu iz regionalnog natjecateljskog programa. O filmovima u programu Teen Dox odlučivat će istoimeni žiri koji čine učenici i učenice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Publika ZagrebDoxa također će imati priliku odlučiti o najboljem filmu: Zaba – Nagrada publike dodijelit će se filmu s najvišom prosječnom ocjenom gledatelja, a uključuje i novčani iznos od 10.000,00 kn koji će pripasti autorici ili autoru pobjedničkog filma. Dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, već je poznat – ovogodišnji je laureat talijanski redateljski velikan Marco Bellocchio, čiji će novi film Marx može čekati biti prikazan u programu Majstori doxa.

 

Tijekom osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 86 filmskih naslova, a premijerno na ZagrebDoxu svoje filmove predstavit će i nekoliko domaćih autora: Goran Dević (Hrvatskog narodnog preporoda), David Lušičić (Mlungu – Bijeli kralj), Vedrana Pribačić (Veće od traume), Davor Sanvincenti (Mjesta koja ćemo disati) i Ante Zlatko Stolica (Babajanja). Festival će ugostiti i niz stranih autora, pa se tako na ZagrebDox vraćaju Peter Kerekes (107 majki), Paweł Łoziński (Film s balkona), Simon Lereng Wilmont (Kuća od krhotina) i Jon Bang Carlsen (Banalnost tuge), a svoje će filmove publici predstaviti i Zahavi Sanjavi (Imadovo djetinjstvo), Tea Lukač (Korijeni), Matteo Tortone (Zlatna žila), Nicolas Peduzzi (Pjesma duhova), Sierra Petengill (Riotsville, USA), Andrei Kutsila (Kad cvijeće ne šuti) i mnogi drugi.

 

Osim kao član žirija Movies That Matter, srpski redatelj Janko Baljak na ZagrebDoxu gostuje i kao autor filma ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku), dok će sam Želimir Žilnik festival posjetiti u trostrukoj ulozi: kao protagonist spomenutog biografskog ostvarenja koje gledatelje vodi po lokacijama na kojima je taj redateljski velikan snimao tijekom svoje više od pola stoljeća duge filmske karijere, kao autor kratkih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru retrospektivnog programa Želimir Žilnik: fragmenti “gastarbajterskog opusa” i, uz Sari Volanen, kao mentor polaznicima ovogodišnjeg ZagrebDox Pro-a. Na nekoliko događanja otvorenih za javnost tematizirat će se specifični žanrovi i aspekti suvremene dokumentaristike – od fenomena TikTok-a pa do putopisnog dokumentarca, a na ZagrebDoxu će povodom 25. obljetnice Factuma o toj važnoj i plodnoj produkcijskoj kući posvećenoj dokumentarnom filmu govoriti Factumov osnivač i ravnatelj Nenad Puhovski.
 

 

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.
FOTO: UNSPLASH