LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

DIANA: U orahovoj ljusci izazivala je more

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam dokumentarac: „Diana - The woman inside”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam dokumentarac: „Diana - The woman inside”.

Obična žena ili najneobičnija žena ovog vremena?

Osnovne informacije: Diana: The woman inside, 2017., 1h 22 min, dokumentarac, IMBD ocjena 8,2/10

Čisto da znaš o čemu se radi: Život princeze Diane od samih početaka, pa sve do kobne tragedije prikazujući sasvim drugu stranu.

Tragična smrt britanske princeze Diane prije 25 godina odjeknula je cijelom zemaljskom kuglom. Prometna nesreća zbila se zadnji dana kolovoza, a svijet je naprosto ostao u nevjerici. Šokirani i neutješni obožavatelji, poznanici, prijatelji i obitelj i danas osjećaju tugu i žaljenje zbog princeze.

Pogledala sam nekoliko dokumentaraca o Diani i mislim da ju je ovaj pokazao kao jaku i sposobnu ženu dok su ostali više pažnje davali svađi s kraljevskom obitelji i njezinoj nesretnoj sudbini. Ovdje dobivaš prikaz izuzetne žene koja je zauvijek promijenila budućnost britanske kraljevske obitelji.

Protivno običajima kraljevske obitelji, Lady D nije dopuštala spartanski odgoj sinova, nego su njezini sinovi uvijek bili uz nju. Od samog početka nastojala je učiniti sve kako se njezini sinovi ne bi pretvorili u nesretne taoce vlastitog podrijetla.

„Dala je sve od sebe da što više dođu u dodir s jednostavnim, običnim životom. Sa sinovima je provodila mnogo više vremena nego što je propisao bonton kraljevske kuće. Na odmoru im je dopustila da nose traperice, trenirke i majice kratkih rukava. Vodila ih je u kina i u park, gdje su se prinčevi zabavljali i trčali, jeli hamburgere i kokice, stajali u redu za omiljene vožnje baš kao i ostali mali Britanci“ – iznosi njezina prijateljica.

Glavni protagonisti su princezini vrlo bliski ljudi i prijatelji koji iznose na vidjelo žensku i majčinsku stranu, a ne samo kraljevsku sliku. Pokazuju da je ona i danas razlog praćenja kraljevske obitelji. Kroz vrijeme je postala pojam ljepote, gracioznosti, topline te se izdizala iznad svih ostalih svojom jednostavnošću. Činjenica da je pokazivala interes za ljude, nešto je po čemu je ostala upamćena u narodu. Vrlo dobro napravljen presjek života od početka pa sve do kraja dajući uvid u dašak njezine svakodnevnice. Već spomenuta glumačka postava blisko je poznavala Dianu, uključujući Kena Wharfea, Dianinog dugogodišnjeg službenika za zaštitu, njezinog osobnog trenera, učitelja baleta, duhovnog iscjelitelja i osobnih prijatelja.

Najveću pozornost u dokumentarcu uzimale su mi Dianine modne kombinacije. Bez obzira je li se radilo o ležernim susretima ili formalnim večerama, uvijek je znala složiti idealnu kombinaciju. Besprijekorna kosa i preplanula put bili su, između ostalog, njezini aduti koji su se savršeno uklapali uz modni odabir.

Osobno najzanimljivije mi je bilo 24. lipnja 1994. godine, dan kada je princ Charles javno priznao da ju je varao te da održava vezu s Camillom Parker Bowles. Na repertoaru je bio elegantni model s Valentinovim potpisom, ali u posljednji trenutak iz ormara je iskočila kratka crna svilena haljina, od medija prozvana osvetnička haljina. Danas se, po uzoru na princezu Dianu, osvetničkom haljinom naziva svaka odvažna kreacija koju dame odijevaju nakon prekida kako bi bivšem partneru pokazale bez čega je ostao.

Naposljetku, ostavljam ti i sam dokumentarac, jer najbolje sami vidimo kakav je tko. Diana je bila mlada žena s toliko ljubavi za dati, no tragično i prerano oteta. Kažu da je odabrana da bude dio plemenite krvne loze. Ali zaboravili su da je njezina krvna loza - jača.
 

„Ekskurzija“ – film Une Gunjak koji nas uvodi u svijet tinejdžera i seksualnog sazrijevanjaBABY REINDEER: Možeš imat' moje tijelo, ali dušu ne...Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA