LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Velika obljetnica

100 godina Muzičke akademije: premijera dokumentarnog filma i predstavljanje monografije

Dokumentarac „100 godina Muzičke akademije” nastao je u produkciji HRT-a i režiji Nane Šojlev.

Dokumentarac „100 godina Muzičke akademije” nastao je u produkciji HRT-a i režiji Nane Šojlev.

Veliki jubilej djelovanja Muzičke akademije nastavlja se obilježavati – dokumentarni film 100 godina Muzičke akademije autorice Nane Šojlev u produkciji Hrvatske radiotelevizije premijerno će biti prikazan u petak, 27. svibnja 2022. u 12 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji. Pored projekcije filma, bit će predstavljena i monografija 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem… urednika Sanje Kiš Žuvele, prodekanice za studije i cjeloživotno obrazovanje i muzikologinje te muzikologa Ivana Ćurkovića.

Dokumentarni film 100 godina Muzičke akademije sniman je tijekom 2021. i 2022. godine, a u njemu su sudjelovali sadašnji i bivši profesori Muzičke akademije te mnogobrojni studenti. Film progovara o povijesti ove ustanove, iznimno vrijednoj umjetničkoj ostavštini koju čuva, kao i o umjetnicima svjetskoga glasa, vrsnim glazbenim pedagozima i brojnim muzikolozima koje je formirala.

– Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo surađivati s profesorima i studentima; drago mi je da se HRT ovim filmom pridružio obilježavanju njihove velike i važne obljetnice. Umjetnička poduka doista je specifična, vrlo je uzbudljivo pratiti procese koji studente - od pukog vladanja zanatom – oblikuju u buduće umjetnike. To je ujedno i vrlo delikatan postupak, a predanost glazbenih pedagoga i njihova interakcija sa studentima, fascinirala je i našu ekipu. Glazba je sama po sebi nešto čarobno, a nama – ljubiteljima – i svojevrsni misterij... Reklo bi se da profesija doista oblikuje ljude. Bili smo okruženi prekrasnim, ugodnim, pristojnim i dragim mladim glazbenicima i njihovim mentorima – muzičarima s već ostvarenim, iznimnim karijerama – pa smo uživali u svakom trenutku snimanja. – izjavila je redateljica Nana Šojlev povodom premijere filma.

Direktor fotografije filma je Mario Britvić, montažu potpisuje Davorka Feller, u funkciji stručne suradnice sudjelovala je Marijana Pintar, a asistentica redateljice je Ana Radmilović. Producentica je Sunčana Hrvatin Kunić.

A povodom stote obljetnice osnutka Muzičke akademije u Zagrebu u pripremi je i već spomenuta monografija 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem. U tom je izdanju opisana povijest ustanove, nastavna, umjetnička, znanstvena i stručna djelatnost te objavljeni popisi studenata i nastavnika u proteklih stotinu godina. Autori su tekstova i priloga nastavnici Odsjeka za muzikologiju – Ana Čizmić Grbić, Ivan Ćurković, Monika Jurić Janjik, Sanja Kiš Žuvela i Jelka Vukobratović, studentice Odsjeka za muzikologiju – Timna Bjažević, Hannah Pavlić, Mirta Borovac i Odsjeka za glazbenu pedagogiju – Tena Maletić, Marija Anđela Biondić, voditeljica knjižnice Željka Radovinović i knjižničarka Ivana Klajzner, voditeljica korepeticije Eva Kirchmayer Bilić, a u prikupljanju podataka sudjelovali su brojni bivši i sadašnji studenti i zaposlenici Muzičke akademije te vanjski suradnici.

Studenti na Muzičkoj akademiji dobili novu čajnu kuhinju


FOTO: BORIS ABRAMOVIĆ | STUDENTSKI.HR