LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZABAVAN ROMAN KOJI NEĆETE ISPUSTITI IZ RUKE

Student i autor Mislav Gleich objavio četvrti roman, „Veliku nevolju oca Dickersona”

Nakon prošlogodišnjeg hita „Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea”, Mislav Gleich je u nakladi Despot infinitus objavio „Veliku nevolju oca Dickersona: priču iz Colorada”.

Nakon prošlogodišnjeg hita „Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea”, Mislav Gleich je u nakladi Despot infinitus objavio „Veliku nevolju oca Dickersona: priču iz Colorada”.

24-godišnji Mislav Gleich s jedne je strane student Filozofskog fakulteta u Zagrebu: na apsolventskoj je godini i još mu preostaje diplomirati komparativnu književnost. S druge strane, on je mladi autor te član Društva hrvatskih književnika koji je upravo objavio svoj četvrti roman. Nakon prošlogodišnjeg hita Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea, ovaj je student u nakladi Despot infinitus objavio Veliku nevolju oca Dickersona: priču iz Colorada. Otac Dickerson punokrvni je žanrovski roman koji podsjeća na radove braće Coen, Guya Ritchieja i Quentina Tarantina, dok stilsku inspiraciju crpi iz Winstona Grooma, Charlesa Dickensa i Stephena Kinga.

Radnja priče smještena je u proljetni i sunčani Colorado, gdje jedne noći pijani ateistički pop Dickerson (dobro ste pročitali: ateistički pop) slučajno nasmrt gazi pješaka. Ispostavi se da je pješak mafijaš koji je sa sobom nosio pola milijuna dolara kako bi izvršio značajnu transakciju. Dickerson će u pijanstvu ukrasti novac i napraviti cirkus od mjesta zločina, te pobjeći natrag u pitoreskni gradić Shandsville da se pritaji. No, jednom kad drugi mafijaši saznaju za propalu transakciju, i sami će odjuriti u Colorado da iskamče novac iz ateističkog popa. U sve će se uplesti jedan priglupi šerif koji će pogrešno zaključiti da je pregaženog muškarca usmrtila sotonistička sekta, a pojavit će se tu i jedan seljak sa sačmaricom, Billy Newell, koji će i sam htjeti lovu.

Dakle, naglasak ove knjige jest na kompleksnom zapletu, šarolikim i ekscentričnim likovima, te pozitivnoj poruci. Prema Gleichu, pripovjedač u tekstu inspiriran je Groomovim Forrestom Gumpom, dok je lik poročnog popa Dickersona baziran na Ebenezeru Scroogeu iz Dickensove Božićne priče. Sve u svemu, čitatelji mogu očekivati zabavan i urnebesan roman prikladan za nadolazeće sunčane dane. Zasad se roman može nabaviti u Hoću knjigu, Ljevku, Mojoj knjižari, Knjižari Dominović, itd., a s vremenom dolazi u knjižnice.

Da je Gleich usprkos studentskom statusu novo relevantno ime na našoj književnoj sceni, te pritom vrijedan čitanja, govori u prilog činjenica da je nedavno prihvaćen u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov najmlađi član. Jedino što preostaje jest nabaviti njegov najnoviji roman i saznati je li se otac Dickerson uspio izvući iz velike nevolje u koju je upao.

FOTO: PRESS