LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Kratke slike”

Sjećanje na revolucionarne prosvjede i zatvaranje studentskih vođa iz 1971. u MM centru

U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu. Snimljeni je materijal završio na policiji te ostao zaboravljen, a sada ga Ivanda donosi u MM centar.

U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu. Snimljeni je materijal završio na policiji te ostao zaboravljen, a sada ga Ivanda donosi u MM centar.

Kratke slike prvih će pola stoljeća divnog maja obilježiti 17. svibnja. Taj će se dan, od 19:30, održati projekcija filma Poezija i revolucija Branka Ivande uz gostovanje samog autora. 

U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. No snimljeni materijal u režiji budućih klasika hrvatske kinematografije završio je na policiji te ostao zaboravljen punih trideset godina sve dok početkom novoga milenija nije iskopan iz arhiva i pretvoren u film znakovita naziva Poezija i revolucija, a u produkciji agilnoga Factuma.

Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No naša se prošlost uvijek i iznova vraća unatoč svim pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi. Tako je i Branko Ivanda konačno dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila jedan od oni trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta.

Nakon projekcije u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film. Ulaz je na program besplatan, a više informacija potražite na Facebook eventu

Kratke slike četirima programskim cjelinama pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Runda kratkog, u sklopu koje prikazuje Poeziju i revoluciju, posvećena je hrvatskom filmu.

FOTO: KULTURA PROMJENE