LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzejski online sadržaj

Šetnje poznatim svjetskim muzejima dostupne klikom miša

Prošetati muzejima na različitim stranama svijeta u istome danu nekoć su bili samo pusti snovi, no danas su stvarnost, i to iz udobnosti naših domova. Donosimo listu top 10 muzejskih online sadržaja.

Prošetati muzejima na različitim stranama svijeta u istome danu nekoć su bili samo pusti snovi, no danas su stvarnost, i to iz udobnosti naših domova. Donosimo listu top 10 muzejskih online sadržaja.

Stroge mjere suzbijanja koronavirusa polako popuštaju, a ljubitelji umjetnosti nestrpljivo čekaju kada će svoje vrijeme moći ulagati u šetnje muzejima. Kako se čini, to neće biti tako skoro jer se kazališta, kina, muzeji i galerije nalaze u zadnjim redovima kad je u pitanju vraćanje u pogon. Na sreću divovi muzejske scene kao što su Guggenheim ili pak Musee d'Orsay odlučili su svojim fanovima omogućiti virtualnu šetnju prostorijama muzeja. Za vas donosimo listu top 10 muzejskih online sadržaja.

Louvre

Poželite li istražiti kako su ilustratori, redatelji, slikari ili glazbenici svoju inspiraciju crpili iz mitova te ih na taj način oživjeli, Founding Myths: From Hercules to Darth Vader izložba je za vas. S druge strane, ukoliko preferirate povijesne teme, izložba Egyptian Antiquities bit će bolji izbor. No, ovo su samo dvije od petnaest dostupnih izložbi.
 

Rijksmuseum

Sljedeća postaja nam je Amsterdam, točnije Rijksmuseum kojega krase djela umjetnika kao što su Rembrandt i Van Gogh. Za sve zaljubljenike u Nizozemske stvaratelje ovaj muzej je top odredište. Osim šetnje preporučamo baciti oko na Mona Lisu Rijksmuseuma – The Nights Watch. Osim ovog famoznog djela, muzej je osigurao besplatnu turu njihovih najvećih djela.

Musee d'Orsay

Na obali rijeke Sene ponosno stoji Musee d'Orsay. Nekoć je bio željeznički kolodvor dok ga danas krase umjetnine iz perioda od 1848. do 1914. godine. A izložba o toj prenamjeni prostora dostupna je online. Ovaj muzej obogaćen je jednim od najpoznatijih djela impresionističkog slikara Claudea Moneta – Water Lilies.
 

The Broad

Los Angeleski muzej suvremene umjetnosti dom je poznatih djela novijeg doba među kojima je vjerojatno najprepoznatljivija Infiniti Mirrored Room japanske umjetnice Yayoi Kusama. Osim Kusame ovaj mladi muzej posjeduje i djela Jeffa Kunsta te Andyja Warhola. Unatoč tome što ne nudi opciju virtualne šetnje, za svoje pratitelje osigurao je sadržaj poput obiteljski radionica za izradu popularnih djela koje muzej posjeduje.
 

Galerija Uffizi

Jedna je od najpoznatijih svjetskih galerija smjestila se u talijanskoj Firenci. U svojim virtualnim arhivama broji oko 300 000 djela iz razdoblja od 12. do 18. stoljeća. Djelo koje gotovo da je postalo sinonim za ovu galeriju je definitivno The Birth Of Venus renesansnog slikara Sandro Botticellija.
 

Tate Modern

Ovaj muzej moderne umjetnosti smješten na obali Temze, preko svog YouTube kanala donosi vam pogled u svijet umjetnika i umjetnina. Priče o djelima, ali i o umjetnicima tjedno se objavljuju na službenom YouTube profilu, dok na službenoj stranici nudi brojne izložbe, ali i teme za diskusiju.


British Museum

Najstariji javni muzej na svijetu svojom virtualnom turom vodi posjetitelje po svijetu. Osim što možete uživati vizualno, nudi i podcast te brojna videa u kojima kuratori pričaju o djelima.


Vatikanski muzej

Vatikanski muzej krasi čak 1400 soba koje zajednički kreiraju pravo blago čovječanstva. Osim Sikstinske kapele i Rafaelove sobe, obogaćuju ga imena kao što su Caravaggio, Rodin, Kadinsky, Dali, Picasso te mnogi drugi. Za muzej su obično veliki redovi čekanja, no sada, sve što trebate jest udobno se smjestiti i klikom miša ste pred muzejom Pio-Clementino.


The Metropolitan Museum of Art

Muzej koji nije potrebno posebno opisivati također nudi brojne online sadržaje za svoje fanove. Ukoliko želite zaviriti u njegove prostorije, za vas je pripremljen projekt 360°. Njime je omogućeno da online posjetitelji dožive neke od njegovih najpopularnijih prostorija. Osim toga, dostupne su brojne online izložbe osobito iz područja mode.


Muzej prekinutih veza

Ovaj muzej na dvije adrese, Zagreb i Los Angeles, također nudi online pregled svojih izložbenih primjeraka posvećenih prekinutim vezama. Svaki od objekata sa sobom nosi priču, a svaka od njih je vrijedna čitanja.

FOTO: PIXABAY