LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Kultura u fokusu”

Sveučilište Sjever omogućilo virtualnu šetnju najzanimljivijim kulturnim trenucima protekle godine

– Fotografi nastoje izdvojiti slike najvažnijih trenutaka godišnje produkcije, nastoje promisliti segment vremena koji je iza nas te preispitati unaprijed postavljene okvire koji u beskrajnoj mijeni slika čine kulturnu stvarnost. – ističe članica žirija.

– Fotografi nastoje izdvojiti slike najvažnijih trenutaka godišnje produkcije, nastoje promisliti segment vremena koji je iza nas te preispitati unaprijed postavljene okvire koji u beskrajnoj mijeni slika čine kulturnu stvarnost. – ističe članica žirija.

Kao kruna ovogodišnjeg projekta Kultura u fokusu nastala je virtualna šetnja na Sveučilištu Sjever, odnosno izložba najboljih 100 fotografija koje je stručni žiri izabrao na međunarodnom natječaju. Peti pogled na kulturu, kako je nazvana, zamišljen je kao fotografska kritika kulture i umjetnosti u kontekstu vremena i prostora u kojem živimo, a dostupan je na službenoj stranici projekta.

– Kultura u fokusu ostvaruje svoje ciljeve i postaje prepoznatljiva platforma koja promovira umjetničke prakse te vrednuje i nagrađuje autore fotografija. Ovogodišnja virtualna izložba bila je izazov kako u tehničkom tako i koncepcijskom smislu. Zahvaljujući potpori Sveučilišta Sjever publika će imati priliku kroz virtualnu izložbu vidjeti ostvarenja ovog natječaja, ujedno i glasati za svoje favorite i time doprinijeti kvalitetnijoj analizi i znanstvenim istraživanjima percepcije fotografske slike koja se provode na sveučilištu. – ističe autor projekta doc. art. dr. sc. Mario Periša.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 1438 fotografija, a stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša izabrao je 100 najuspješnijih radova. Dostupni su u različitim digitalnim inačicama virtualne šetnje po Sveučilištu Sjever.

– Kultura u fokusu izdvojila je autore čiji je odnos prema kulturi različit, no najčešće emotivno povezan sa sredinom koja ih okružuje. Fotografi nastoje izdvojiti slike najvažnijih trenutaka godišnje produkcije, nastoje promisliti segment vremena koji je iza nas te preispitati unaprijed postavljene okvire koji u beskrajnoj mijeni slika čine kulturnu stvarnost. U posljednjim danima natječaja 2020. godine, rokovi su produženi i tako su zabilježeni važni trenuci u godini dana hrvatske kulture, od globalne pandemije do zagrebačkog potresa u kojem su upravo umjetnici bili istovremeno fizički najugroženiji i emotivno najsnažniji segmenti društva. Fotografi, baš kao i ostali umjetnici, nastoje biti svjesni vremena u kojem žive i stvaraju. Fokus na kulturu naglasak je stavio na aktualni ulomak vremena. Prilikom odabira pristiglih radova članovi žirija nisu ostali imuni na utjecaj stvarnosti u kojoj su iznova postale važne temeljne ljudske vrijednosti: život i preživljavanje, empatija i briga za drugo ljudsko biće. – ističe članica žirija Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Član žirija Krasnodar Peršun naglašava: 

– Ovogodišnji natječaj KUF 2020. donio je niz sjajno promišljenih autorskih fotografskih uradaka, predstavivši recentnu fotografsku produkciju hrvatskih i autora iz regije u iznenađujućoj svježini ideja i motiva te u mnogim radovima vrlo kreativnoj implementaciji tih promišljanja u mediju fotografije.

Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja, te veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama. Nakon pet godina održavanja postala je svojevrsni vizualni kulturni godišnjak koji nastoji naglasiti najzanimljivije kulturne trenutke iz prethodne godine. Fotografski se bilježe predstave, izložbe, performansi, koncerti, ples, muzejske izložbe, portreti umjetnika, kao i spomenička baština.

Pobjednici natječaja po kategorijama bit će proglašeni ove jeseni.

FOTO: BLACK CARPET