LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osmi studijski album Hladnog piva

Recenzija albuma: „Dani zatvorenih vrata”

„Dani zatvorenih vrata” osmi je studijski album Hladnog piva, i prvi pod vlastitom etiketom Gajba Records.

„Dani zatvorenih vrata” osmi je studijski album Hladnog piva, i prvi pod vlastitom etiketom Gajba Records.

Hladno pivo ima posebno mjesto u mom srcu jer je bitno utjecalo na moje glazbeno formativne godine

Grupa je u to vrijeme imala četiri studijska albuma, od kojih sam najviše bio impresioniran debitantskim Džinovskim, kojeg smatram jednim od najboljih albuma na ovim prostorima, te drugim Gadom. I onda je uslijedio hladan tuš, bolje rečeno Šamar.

Šamar je bio prekretnica banda koji je sazrio, okrenuo se nešto sofisticiranijem i uglađenijem rock zvuku, nešto suprotno mojim tadašnjim buntovničkim uvjerenjima. Dugo mi je trebalo da odrastem i da ga prihvatim kao dobar album, što na kraju krajeva i je.

Nakon 12 godina od Šamara, i čak 22 godine od debitantskog Džinovskog, Hladno pivo je izdalo svoj osmi studijski album, Dani zatvorenih vrata, prvi pod vlastitom etiketom Gajba Records.

Album sadrži 15 pjesama koje tvore pravi kreativni nered. Tri najavna singla, Messi, Na ovim prostorima i Vjeruj u mene, nisu me posebno oduševila. Na ovim prostorima ima dobar tekst, ali glazbeno nije na razini, dok su Messi i Vjeruj u mene u najboljem slučaju solidne pjesme. Ipak, prvi singl Messi najavio je da bi na albumu moglo biti sirovijeg zvuka. Radi ne prevelikih očekivanja ugodno sam se iznenadio većinom albuma koji počinje vrlo dobrom pjesmom Žena, a nastavlja odličnom Firmom. Žena ima svoju dvojnicu u Bivšoj ženi, tekstualno su pjesme jednake uz par izmjena dok je glazbeni aranžman izmijenjen, obje su pjesme dobre.

Firma govori o posljedicama privatizacije i pretvorbe. Zatim slijedi Mojoj majici, pjesma na kojoj gostuju Golub, iz srpske grupe Goblini, i Tomfa iz Kawasaki 3P-a. Sarkastična pjesma u kojoj imamo i autoironije. „Imam majicu protiv kapitala, Hladno pivo je komercijala!”.  Dani zatvorenih vrata sadrže još nekoliko zanimljivih i odličnih pjesama, meni najdraže s albuma su Udarna vijest i Dan oslobođenja. Udarna vijest je  pjesma s odličnim tekstom koja kritizira bezosjećajnost medija i bespoštednu borbu za senzacionalizmom. Dan oslobođenja je razigrana, pomalo i ska pjesma koja je posvećena sve češćem bijegu iz države i licemjernoj  dijaspori. "Pozdravi nam domovinu, najdivnija zemlju svijeta, ma gon’te se u materinu, lijepa vam je izdaleka”.

Vrijedi izdvojiti zanimljivu i mračnu Zombi party, tvrdi metalizirani zvuk u kojem je odlično ugrađena melodija Miškinovih Crvenih makova. Dani zatvorenih vrata sadrži i jednu lijepu baladu, koja nam govori kako je nakon svake svađe potrebna jedna Lijepa riječ.   

Ostale pjesme, Tijana, Barba, Stari šajser i Dibidus, su nekako nedorečene i zajedno s Vjeruj u mene i Messi, spadaju u slabiji dio albuma. Međutim, ukusi su različiti, Dani zatvorenih vrata je raznolik po mnogo čemu, za svakoga po nešto.

Iako je album dosta konfuzan, osjeća se i vidi njihov rukopis, prije svega tekstualno, što je i dalje njihov najjači adut, te Mile Kekin ostaje jedan od naših najboljih tekstopisaca. Da se poslužim njihovim stihovima, Hladno pivo na ovom albumu „nudi sebe sa svom dodatnom opremom”.

POPIS PJESAMA:

1. Žena

2. Firma

3. Mojoj majici

4. Tijana

5. Dibidus

6. Messi

7. Lijepa riječ

8. Stari šajser

9. Dan oslobođenja

10. Barba

11. Zombi party

12. Udarna vijest

13. Na ovim prostorima

14. Bivša žena

15. Vjeruj u mene

Radi odličnih tekstova, glazbe koja ne prati stalno taj nivo, stilski pomalo nabacanih pjesama koje ne stvaraju cjelinu, ali ipak ostavljaju pozitivan dojam, dajem ovom albumu ocjenu: 7/10

FOTO: HLADNOPIVO.HR