LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska na Eurosongu

10 najbolje plasiranih hrvatskih pjesama na Eurosongu

Na ovogodišnjoj Dori uvjerljivu pobjedu odnio je Baby Lasagna pjesmom "Rim tim tagi dim" koja će u svibnju predstavljati Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije. U nastavku ćemo se prisjetiti tko je još i kojim plasmanom kroz povijest predstavljao Hrvatsku na tom natjecanju.

Na ovogodišnjoj Dori uvjerljivu pobjedu odnio je Baby Lasagna pjesmom "Rim tim tagi dim" koja će u svibnju predstavljati Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije. U nastavku ćemo se prisjetiti tko je još i kojim plasmanom kroz povijest predstavljao Hrvatsku na tom natjecanju.

Pjesma Eurovizije ili skraćeno Eurosong glazbeno je natjecanje u kojem većinom europske države svake godine odabiru jednog izvođača koji će predstavljati njihovu državu na tom natjecanju. Ovaj oblik festivala prikazuje se od 1956. godine, a Hrvatska samostalno sudjeluje od 1993. godine.
 

Najbolji plasman


Hrvatska je od tada pa do danas najbolji plasman postigla 1996. godine s pjesmom „Sveta ljubav“ izvođačice Maje Blagdan. Osim osvojenog četvrtog mjesta u finalu, pjevačica je otpjevala najviši ton u povijesti Eurosonga te se tako upisala u povijest toga natjecanja.


 

Tri godine nakon isti plasman ostvarila je glazbena diva Doris Dragović s pjesmom „Marija Magdalena“. Iako je sudeći po kladionicama bila favorit za pobjedu, Hrvatskoj je naknadno oduzeto 33 posto od ukupno osvojenih bodova jer su na matrici imali snimljen glas čitavog zbora što pravila strogo zabranjuju.


 

Pjesme koje su ostvarile finale

 

Treći najbolji plasman Hrvatska je ostvarila 1998. pjesmom Danijele Martinović, „Neka mi ne svane“, čime je zasjela na peto mjesto ukupne tablice.

Godine 1995. grupa Magazin i Lidija Horvat Dunjko pjesmom „Nostalgija“ osvojili su šesto mjesto finalne večeri.

Goran Karan 2000. godine osvojio je 9. mjesto pjesmom „Kada zaspu anđeli“, a godinu nakon pjevačica Vanna pjesmom „Strings of my heart“ plasirala se na 10. mjesto.

Na 11. mjesto Hrvatska se plasirala 2002. godine pjesmom Vesne Pisarović „Everything I want“ te 2005. godine pjesmom Borisa Novkovića „Vukovi umiru sami“.

Godine 2004. Hrvatsku je na Eurosongu predstavljao Ivan Mikulić pjesmom „You are the only one“ osvojivši 12. mjesto kao i Severina 2006. godine pjesmom  „Moja Štikla“.


 

Ostali uspjesi


Grupa Let 3 prošle je godine pjesmom „ŠČ“ prekinula dugi niz ne ulaska Hrvatske u finale Eurosong i osvojila 13. mjesto u finalu.

Pet godina unazad Hrvatska je nastupala samo u polufinalnoj večeri izvedbama Mie Dimšić, Albine, Roka, Franke te Damira Kedže koji nije imao priliku natjecati se budući da zbog korone Eurosong nije održan.

Ovogodišnjem predstavniku želimo svu sreću i ne zaboravimo da je ponekad zbilja važno sudjelovati što nam potvrđuju golemi hitovi koji nisu bili pobjedničke pjesme.


 
FOTO: STUDENTSKI.HR