LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe u Gavelli

Nova prilika za „Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”

Predstavu o ljubavi, podijeljenu na 20-ak međusobno nepovezanih kratkih sličica u kojima se glumci pojavljuju u nizu različitih uloga, ponovno možete pogledati ovog četvrtka i petka.

Predstavu o ljubavi, podijeljenu na 20-ak međusobno nepovezanih kratkih sličica u kojima se glumci pojavljuju u nizu različitih uloga, ponovno možete pogledati ovog četvrtka i petka.

U četvrtak, 18. listopada, ili u petak, 19. listopada 2018, ne propustite pogledati predstavu Ponovno ujedinjenje dviju Koreja suvremenoga francuskog autora Joela Pommerata u režiji Paola Magellija. Tada se ponovno prikazuje na sceni kazališta Gavella. 

Suprotno naslovm sugeriranim očekivanjima, ovo nije predstava ni o politici ni o ratovanju, već o ljubavi. Riječ je o studiji parova u krizi. Pommeratovo je pismo gorko-slatko, ali francuski autor kao da se uz osmijeh poigrava s melodramatičnom matricom, ne izrugujući joj se, nego ju preispitujući.

Početkom srpnja predstava je izvedena na renomiranom 35. izdanju Festivala de Almada u Lisabonu, osnovanom 1984. godine, najznačajnijem internacionalnom kazališnom festivalu u Portugalu, gdje ju je vidjelo više od 1000 gledatelja. Na 42. Danima satire Fadila Hadžića, Paolo Magelli nagrađen je za najbolju režiju, Enes Vejzović osvojio je glavnu nagradu za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek, nagradu Sabrija Biser mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobila je Petra Svrtan, a dvije ravnopravne glumačke nagrade osvojile su Jelena Miholjević i Barbara Nola.


Gavella se ponovno ujedinjuje s gledateljima uz gorko-slatku priču o svakodnevici i ljubavi


– Pommerat kreće od jedne suštinske istine: da niti u jednom društvu, niti u jednoj zemlji ili mjestu, niti u jednom djeliću ovoga svijeta nema sretnih ljudi, i pita se zašto. – rekao je Magelli.

Predstava je raspršena, podijeljena na 20-ak međusobno nepovezanih kratkih sličica u kojima se glumci pojavljuju u nizu različitih uloga, ali uvijek u odnosima na rubu raspada – narušeni odnosi Pommeratov su osobni potpis – a svaka je scena prožeta neodređenom tugom. Njegov se prikaz ljudskih odnosa i ljubavi možda najbolje može sažeti rečenicama koje izgovaraju njegovi likovi: Ljubav jednostavno nije dovoljna ili Ovaj se svijet urušava od neljubavi.

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenografiju potpisuje Lorenzo Banci, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Ljupčo Konstantinov, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Dijana Vidušin, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač.

FOTO: INES STIPETIĆ