LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

Nagrađivani europski Trio Korngold zatvara 7. MAGfestival

Čast da zatvori festival u nedjelju 4. rujna pripala je Triju Korngold, klavirskom triju s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe.

Čast da zatvori festival u nedjelju 4. rujna pripala je Triju Korngold, klavirskom triju s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe.

7. MAGfestival prošle je subote otvorio ansambl Ars longa, drugu se večer festivala koncertno predstavio trio u sastavu Laura Vadjon, Antigoni Tsalla i Mislav Režić, dok se u srijedu u Muzeju grada Splita već tradicionalno održao koncert festivalskog ansambla sastavljenog od mladih splitskih glazbenika i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske.

– Večer je to koja već tradicionalno, intrigantnim i u nas rijetko izvođenim programom te visokom izvedbenom kvalitetom, izaziva veliko zanimanje ljubitelja klasične glazbe. Ni ove godine nije razočarala; dapače, odlični su (pretežno domaći) glazbenici osmislili zanimljivu glazbenu večer, studiozno pripremivši sve glazbene brojeve, – zapisao je kritičar Slobodne Dalmacije Marijo Krnić.

U četvrtak je koncert održao brass kvintet Podium na čijem su se programu našle kompozicije modernog stila te tradicionalnih i jazz skladbi aranžiranih za brass kvintet, uključujući i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera.

Čast da zatvori festival u nedjelju 4. rujna pripala je Triju Korngold, klavirskom triju s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe, a čine ga Diana Tishchenko (violina, Ukrajina), Kajana Pačko (violončelo, Hrvatska) i Joachim Carr (klavir, Norveška). Glazbeni će sladokusci moći čuti poznata klavirska trija J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.

Trio Korngold osnovan je u Berlinu 2012. godine Kao solisti, studirali su na Hochschule für Musik Hanns Eisler u Berlinu kod renomiranih profesora poput Fransa Helmersona, Eldara Nebolsina i Ulfa Wallina, te su laureati međunarodnih natjecanja ARD, Edvard Grieg, Clara Haskil, Eurovision Young Musicians, David Oistrakh i dr. godine 2013. osvojili su prvu nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Boris Pergamenschikow Preis te posebnu nagradu – odabir mladog kompozitora po njihovom izboru, koji će u 2016. skladati djelo posvećeno upravo njima. Tu će ulogu preuzeti hrvatska skladateljica Mirela Ivičević.

7. MAGfestival – treća večer festivala, FOTO: Zoran Baković

Trio Korngold već je nastupio u koncertnim ciklusima u Berlinskoj filharmoniji, Deutschlandradio Kultur te na festivalima u Salzburgu, Homburgu i Berlinu. Repertoar koji Trio njeguje proteže se od Haydna i Mozarta do djela Wolfganga Rihma, te s jednakim zanimanjem i strašću izvode djela iz klasičnog, romantičnog te suvremenog razdoblja. U njihovom su razvoju pomogli glazbeni impulsi komornih satova kod prof. Ulfa Wallina te seminara kod legendarnog Menahema Presslera. Od 2013. je godine Trio Korngold član udruge Yehudi Menuhin Live Music Now, na čiji poziv je nastupio u Konzerthausu u Berlinu 2014. godine Ime Korngold dolazi od austrijsko-američkog skladatelja Ericha Wolfganga Korngolda, koji je svoj glazbeni opus započeo kao dvanaestogodišnjak, upravo djelom za klavirski trio.

Podsjetimo, Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Kao i svake godine, posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijenu karte uključeno je i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 sati. Sve informacije o festivalu pratite na službenim Facebook stranicama.

FOTO: PRESS MAGFESTIVALA