Međunarodni festival komorne glazbe

Drugi dan MAGfestivala vodi vas na glazbeno putovanje u 19. stoljeće

7. MAGfestival – trio

U Muzeju grada Splita danas će se predstaviti trio u sastavu Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara). Glazbenici će pokušati dočarati ugođaj salona devetnaestog stoljeća izvodeći na tri, možda i najpopularnija instrumenta iz tog vremena.

Nakon sjajnog koncertnog otvorenja 7. MAGfestivala prošle subote s ansamblom Ars longa, stigli su mnogobrojni pozitivni osvrti:

– Koncert naziva Talijanski barok, od Venecije do Napulja obuhvatio je vrlo bogatu i zanimljivu glazbu 17. i 18. stoljeća u rasponu od 202 godine Dinamičnost nastupa mladi su glazbenici ostvarili izmjenama sastava, a nadasve uvjerljivošću izričaja u profiliranju karaktera pojedinih skladbi i njihovih stavaka. Vrlo uigran i homogen sastav koji njeguje sviranje na autentičnim glazbalima osvijetlio nam je iznimno plodne stranice skladatelja rođenih i stasalih u domovini glazbenog baroka. Impresivan početak sedmoga MAGfestivala nametnuo je kriterije kojima će, vjerujemo, i sljedeća četiri koncerta udovoljiti. – napisala je kritičarka Slobodne Dalmacije Tatjana Alajbeg.

U ponedjeljak u 20 sati u Muzeju grada Splita predstavit će se trio u sastavu Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara) i odvesti vas na glazbeno putovanje u 19. stoljeće. Tijekom 19. stoljeća dogodilo se niz promjena u životima glazbenika, skladatelja i graditelja glazbenih instrumenata, koje su bile uzrokovane demokratskim idejama i industrijskom revolucijom. Jedan od rezultata industrijske revolucije bio je nastanak i uspon srednje klase čiji su pripadnici sve više odlazili na koncerte i glazbeno se obrazovali. Taj novi ekonomski sloj sastojao se od velikog broja ljudi koji su, po prvi puta dotada, imali dovoljno financijskih sredstava i slobodnog vremena.

Tako je izvođenje glazbe u intimnim salonima 19. stoljeća postalo sve popularnije. Život u kućama tog vremena odvijao se u salonima gdje su glazbene izvedbe manjeg broja izvođača postale omiljeni događaji. Neki tadašnji skladatelji/izvođači financijski su se uzdržavali izvedbama u tim malim koncertnim dvoranama koje su privlačile bogate mecene. Solističke izvedbe i komorna glazba su bili vrlo popularni, a program je uključivao sve – od opernih i orkestralnih transkripcija do sentimentalnih ljubavnih pjesama i balada.

Prateći trendove svog vremena, Carulli (rođen u Napulju, a živio u Parizu) je skladao velik broj djela komorne glazbe i obradio mnoge poznate arije i dijelove opera Rossinija, najpoznatijeg opernog skladatelja prve polovine 19. stoljeća. Te skladbe bile su pisane za različite instrumente, a uvijek su uključivale gitaru. Osim što je bio jedan od najzaslužnijih za evoluciju šestostrune gitare i njeno korištenje kao solističkog instrumenta, Carulli je poznat i jedan od utemeljitelja moderne gitarske tehnike.

Sličan je put imao još jedan Talijan Giuliani (djelovao u Beču od 1806., umro u Napulju) koji je bio poznat kao najveći živući gitarist i cijenjeni skladatelj. On je bio pokretač velike popularnosti gitare u tadašnjem Beču gdje je djelovao kao izvođač, predavač i skladatelj velikog broja djela za gitaru (oko 150 djela s brojem opusa te 70 bez broja opusa). Kreutzer (rođen u Aachenu, živio u Düsseldorfu) je također bio gitarist, te violinist. Njegov se skladateljski opus sastoji uglavnom od djela komorne glazbe i didaktičkih djela za gudačke instrumente i gitaru.

Glazbenici će ovim programom pokušati dočarati ugođaj salona 19. stoljeća izvodeći na tri, možda i najpopularnija instrumenta iz tog vremena. Instrumenti koje ćete čuti su originali i kopije nastale otprilike u vremenu nastanka svih djela s programa. Za drugu večer festivala pripremili su program Glazbeni salon devetnaestog stoljeća:

FERDINANDO CARULLI (1770. – 1841.)

Trio op. 9 br. 3 za flautu, violinu i gitaru

Allegro vivace – Romance – Rondo

MAURO GIULIANI (1781. – 1829.)

Grande Sérénade op. 82

za flautu i gitaru

MAURO GIULIANI

Tema s varijacijama

Menuetto – Trio – Menuetto

Allegro Brilliante

Marcia Maestoso

JOSEPH KREUTZER (1790. – 1840.)

Trio br. 3 za flautu, violinu i gitaru

Allegro

Andante

Rondo

GIOACCHINO ROSSINI (1792. – 1868.)

Sinfonia iz opere La Gazza Ladra

Za flautu, violinu i gitaru preradio Ferdinando Carulli

Mouvement de Marche

Allegro

Podsjetimo, Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Kao i svake godine, posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijenu karte uključeno je i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 sati. Sve informacije o festivalu pratite na službenim i Facebook stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljeto 2015 u Vintageu

Treće ljeto Vintage Industrial Bara

Pridružite se ljetu u Vintage Industrial baru uz #isijavanjeusavksoj160

Finaliziranje koncertne sezone bit će 5. srpnja, no ljeto u VIB-u počinje već 4. srpnja!

Cantate Domino

Koncert u Muzeju za umjetnost i obrt

Cantate Domino dočarava radost Božića, ulaz besplatan

Gospel zbor Sunce organizira koncert Cantante Domino na kojem će se raznovrsnim obradama dočarati radost bijeloga Božića. Uz njega nastupaju Cantus PoPuli, Asante i Petra Antolić.

rundek

Novo ime festivala

Darko Rundek premijerno na INmusic festivalu

Povodom 20 godina od izlaska prvog samostalnog albuma „Apokalipso“, Darko Rundek premijerno u Hrvatskoj na glavnoj pozornici INmusic festivala predstavlja jedinstvenu retrospektivu svoje bogate karijere – „Apocalypso Now“!

Studentski.hr, HDU i ZAPRAF

Rezultati istraživanja

Mladi u Hrvatskoj slušaju glazbu do nekoliko sati dnevno, no još uvijek postoji nedostatak digitalnih glazbenih servisa

Hrvatska diskografska udruga (HDU), u suradnji s portalom Studentski.hr te Udrugom za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), provela je još jedno istraživanje među mladima u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja o navikama slušanja glazbe kod mladih otkrili su, između ostalog, da glazbi posvećuju i do nekoliko sati dnevno.

Croatia records

Intervju s pjevačem

Dominik Blaževac: Glazbena karijera u usponu uz redovno studiranje

Dominik Blaževac, brodski pjevač i osječki student, probio se na glazbenu scenu 2016. godine. Student je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija za koju kaže da mu je uvelike pomogla u stvaranju glazbe.