LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt CROK-a i Impressa

Mlade zanima filmska industrija: Izrazito veliki interes za radionice „Malih velikih redatelja”

Iz Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava javljaju kako je protekao prvi ciklus radionica u sklopu projekta „Mali veliki redatelji”. Ističu da je počeo drugi te da su krenule prijave za treći.

Iz Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava javljaju kako je protekao prvi ciklus radionica u sklopu projekta „Mali veliki redatelji”. Ističu da je počeo drugi te da su krenule prijave za treći.

Već smo pisali o projektu Mali veliki redatelji Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava, u sklopu kojeg mladi do 25 godina imaju priliku učiti o režiji, pisanju scenarija, snimanju i montaži. Iz Centra su nas obavijestili o proteku prvog ciklusa, početku drugog i otvorenim prijavama za treći. 

– Prvi ciklus je protekao odlično! Budući da nam je bio prvi, nismo znali što točno očekivati, ali smo ostali ugodno iznenađeni. Sudionici su pokazali visoku razinu zainteresiranosti i kreativnosti. – navodi koordinatorica Ivana Grubišić Perišić

Kao gost iznenađenja sudjelovao je i poznati filmski redatelj Branko Schmidt, kojemu su sudionici postavljali pitanja te tako saznali zbog kojeg filma se odlučio baviti režijom, na koji vlastiti je najponosniji i s kim najviše voli surađivati. Nakon nekoliko savjeta od velikog redatelja, oni mali osjećali su se još spremniji. Snimili su svoje kratke filmove čija će se premijera održati na završnoj radionici u subotu, 24. travnja 2021. godine, u 12:30.

U međuvremenu je krenuo drugi ciklus namijenjen srednjoškolcima. Kako izvještavaju iz projektnog tima, interes je nadmašio svaka očekivanja. 

– Kako bismo održali kvalitetu radionica i osigurali da svaki sudionik ima mogućnost individualne mentorske podrške u radu, morali smo ograničiti broj sudionika. Nažalost, zbog toga nisu svi zainteresirani mogli biti primljeni u ovom krugu. Svakako ćemo ponovno namijeniti jedan od idućih ciklusa srednjoškolcima. – ističe izvoditelj radionica Tomislav Šoban.

Dotad, otvorene su prijave za treći ciklus koji je ovoga puta namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola, odnosno od 5. do 8. razreda. Učenici se mogu prijaviti na obrascu.

U nastavku donosimo raspored radionica u trećem ciklusu, a dodatne informacije mogu se pronaći na Facebook stranici Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava ili zatražiti na e-mailu malivelikiredatelji@crok.hr.

Projekt provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impress Daruvar. Ukupan je vrijednos projekta 499.156,00 kn, a provodi se uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 424.282,60 kn. 

Raspored trećeg ciklusa: 
  • 26. 4. – Upoznavanje i uvod u filmske vrste i rodove
  • 30. 4. – Što je film?
  • 3. 5. – Filmski planovi i kako gledamo sliku
  • 7. 5. – Kako gledamo ono što ne vidimo na slici?
  • 10. 5. – Kako pričati priču?
  • 14. 5. – Kako se piše scenarij i crta knjiga snimanja?
  • 17. 5. – Što je sve režija?
  • 21. 5. – Kako se pripremiti za snimanje? 
  • 24. 5. – Prezentacija i razgovor s velikim redateljem
  • 28. 5. – Montaža zvuka je zabavna
  • 31. 5. – Kako posložiti kadrove nakon snimanja
  • 4. 6. – Montaža – tik pred ciljem
  • 7. 6. – Projekcija filma i podjela diploma.
FOTO: CROK