LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

Jubilarni MAGfestival donosi praizvedbu čak sedam djela hrvatskih skladatelja i bogat popratni program

Od 28. kolovoza do 7. rujna održat će se jubilarni deseti MAGfestival s pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, koncertima na otvorenom, izložbom i okruglim stolom.

Od 28. kolovoza do 7. rujna održat će se jubilarni deseti MAGfestival s pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, koncertima na otvorenom, izložbom i okruglim stolom.

Jubilarni deseti MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Njegovi su umjetnički voditelji Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. I ove je godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Pokrovitelji su ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja.

Glazbeni program jubilarnog izdanja donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom, izložba na temu Deset godina MAGfestivala te okrugli stol na temu Splitska glazbena scena prije deset godina i danas.

Na otvorenju, 28. kolovoza, nastupaju MAGansambl i Thorwald Jørgensen na tereminu, 31. kolovoza puhački kvintet Kalamos, 3. rujna gudački kvartet Porin, 5. rujna Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo te na zatvaranju festivala, 7. rujna, kvartet saksofona Papandopulo. Organizatori su naročito ponosni što događaj od samih početaka daje svoj doprinos poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a ove godine povodom okrugle obljetnice više nego ikada do sada. Naime, čak šest priznatih hrvatskih skladatelja posebno je za ovu prigodu skladalo djela koja će svoju praizvedbu imati na MAGfestivalu. To su Ivan Končić, Bruno Vlahek, Dubravko Palanović, Ivan Božičević, Gordan Tudor i Margareta Ferek Petrić. Time se MAGfestival pozicionira u sam vrh glazbenih festivala u Hrvatskoj po načinu promocije hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Svi koncerti održavaju se u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati, osim prvog koncerta 28. kolovoza koji započinje u 20:30. Cijena je ulaznica 40 kn za pojedinačni koncert te paket za sve koncerte 140 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja. Uz kupljenu ulaznicu za koncert, slobodan je ulaz u sam Muzej i Galeriju Emanuel Vidović.

Više informacija pronađite na novoj web-stranici festivala.

FOTO: UDRUGA MLADIH AKADEMSKIH GLAZBENIKA