LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mali vremeplov u Tehničkom muzeju

Izložba: „Jugoton – istočno od raja /1947-1991/”

Kako bi bilo vratiti se u vrijeme gramofonskih ploča, kaseta, uspona Azre, Idola, Novih fosila? U Tehničkom muzeju zakoračite u vrijeme tvornice zabave Jugoton koja je sjedište imala upravo u Zagrebu.

Kako bi bilo vratiti se u vrijeme gramofonskih ploča, kaseta, uspona Azre, Idola, Novih fosila? U Tehničkom muzeju zakoračite u vrijeme tvornice zabave Jugoton koja je sjedište imala upravo u Zagrebu.

 Jeste li se ikada zapitali kako bi to bilo zabaviti se sa svojim dvadesetogodišnjim roditeljima uza zvukove Bijelog dugmeta ili pak otići na plesnjak sa svojom dvadesetogodišnjom bakom? Ako niste, zamislite - bilo bi u najmanju ruku prezabavno, zar ne?

Kako bi bilo vratiti se u vrijeme gramofonskih ploča, kaseta, uspona Azre, Idola, Novih fosila? Stavimo na stranu politiku i sve što je u bilo kakvoj vezi s njom - naši će nam uvijek s nostalgijom pričati o vremenima Jugoslavije i svemu s prefiksom "Jugo" - Jugobanci, Jugodrvu, Jugovinilu... Pa i o najvećoj tvornici zabave Jugoton koja je sjedište imala upravo u Zagrebu. Osnovana je 40-ih godina prošlog stoljeća. Najpopularnija diskografska kuća na našim prostorima imala je milijunske naklade gramofonskih ploča. U vrijeme Jugotona najprodavaniji pjevač ikad bio je, pogađate, Mišo Kovač, a Novi fosili imali su najprodavaniji album. Osim naših izvođača objavljuju i svjetska izdanja ploča Elvisa Presleyja, Madonne, The Beatlesa i ostalih legendi. Brojke Jugotona je danas, u vrijeme kada internet služi kao glavni izvor glazbe, teško dostići. Raspadom Jugoslavije Jugoton je pripao Hrvatskoj te se preimenuje Croatia Records.

Nažalost, vremeplov još uvijek nemamo da provirimo u to doba, ali zahvaljujući Sanji Bachrach-Krištofić i Mariju Krištofiću u Tehničkom muzeju ipak možemo na kratko zakoračiti u vrijeme svojih roditelja, baka i djedova.

U postavi izložbe Jugoton - istočno od raja /1947. - 1991./ osim brojnih fotografija, plakata, omotnica gramofonskih ploča, izloženi su i uređaji za proizvodnju gramofonskih ploča i kaseta, nosači zvuka, gramofoni, magnetofoni... Time je prikazan cijeli proces proizvodnje glazbe - od snimanja do reprodukcije. Također pripremljen je katalog u kojem se, između ostalog, mogu pronaći uspomene nekadašnjih pripadnika tvornice zabave Jugoton te CD-a domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina. Organizirana su i druženja s raznim glazbenicima.

Izložbu stignete posjetiti do 30. studenoga, a slike, dojmove i novosti možete pratiti na službenoj Facebook stranici Tehničkog muzeja.

FOTO: FACEBOOK