LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zajc uz vas 2

HNK Ivana pl. Zajca pokrenuo nove online programe inspirirane socijalnom distancom

– Protuepidemijske mjere koje nam određuju svakodnevicu ovoga puta nisu samo razlogom, već djelomično i inspiracijom novih programskih sadržaja. – govoreći o programu „Zajc uz vas 2” poručuju iz Kazališta.

– Protuepidemijske mjere koje nam određuju svakodnevicu ovoga puta nisu samo razlogom, već djelomično i inspiracijom novih programskih sadržaja. – govoreći o programu „Zajc uz vas 2” poručuju iz Kazališta.

Kako bi publika i dalje ostala u društvu s kazalištem, svi umjetnički ansambli Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa Zajc uz vas 2. Može se pratiti od danas, 8. svibnja, na službenoj mrežnoj stranici, YouTube kanalu i ostalim platformama Kazališta. 

– Protuepidemijske mjere koje nam određuju svakodnevicu ovoga puta nisu samo razlogom, već djelomično i inspiracijom novih programskih sadržaja. Riječke su umjetnice i umjetnici, čak i kroz kratke videoforme, odlučili tematizirati novu normalnost, prije svega socijalno distanciranje, koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno. Našim online projektima upozorit ćemo na nenormalnost premda trenutnu neophodnost te nove normalnosti, kao i na dvojbenost pojma socijalna distanca koji našu društvenost, dakle ljudskost, pa samim time i kazalište kao mjesto i događaj društvenosti i ljudskosti, pretvara u – opasnost. Zašto ne bismo, čuvajući svoju društvenost i ljudskost, stoga i neophodnost kazališta, umjesto socijalne govorili o sigurnoj ili fizičkoj ili naprosto zdravoj – distanci? – ističu predstavnici riječkog Kazališta.

Distancom protiv distance
– Na tom tragu, umjesto Arija u podne iz prvog ciklusa Zajc uz vas, operne će solistice i solisti sada izvoditi poznate duete iz opera s riječkog repertoara ove i proteklih nekoliko sezona, ali tako da svaki duet na drugačiji način postavlja problem socijalno distancirane operne izvedbe. Članovi Riječkog simfonijskog orkestara održat će i snimiti pet komornih koncerata na gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – Dječje kuće i Palače Šećerane. Na istoj će lokaciji članice i članovi riječkog opernog zbora a capella izvoditi djela Ivana Matetića Ronjgova te poznate zborske dionice talijanskog opernog repertoara. – dodaju. 
 Baleti bez dodira
– Riječki baletni ansambl, balet s karakterom, i u drugom će dijelu programa Zajc uz vas nastojati osvijestiti kretanje kao svoju bit i kao jednu od radosti života uopće. Poštujući aktualna ograničenja u kretanju i kontaktu, ansambl postavlja pitanje, što, u kaosu promjena i novih pravila kretanja i bivanja, od plesa o(p)staje i na koji ga način mogu predstaviti i približiti. Vođeni tim pitanjem, osebujni i posebni umjetnički karakteri riječkog baletnog ansambla kreirali su nekoliko mikro koreografija kojima će pokušati otkriti nove načine komuniciranja jezikom plesa u vremenu kada taj jezik biva bitno pomaknut i limitiran. U sljedećih nekoliko tjedana publika će imati prilike pogledati mikro koreografije: Contact forbidden, box, BoNet, Baletni glosar u zraku i Čipka 2.
Drama u nama
– Ansambl Hrvatske drame predstavit će i najaviti nekoliko kazališnih predstava izvedbe kojih su, uslijed koronakrize, odgođene još neko vrijeme; Vježbanje života-drugi put, Edip, i Gospođa ministarka.  Prisjetit ćemo se i predstave koja je Rijeku suočila sa sobom – Leica format, kao i nezaboravne Evite. Svaka će predstava i njena najava u virtualnom prostoru oživjeti na specifičan i novi način u suradnji s redateljicama i redateljima predstava na različitim lokacijama u kazalištu, ali i izvan kazališne zgrade diljem Rijeke. 

Osim toga, glumice i glumci Hrvatske drame nastavljaju i omiljen program Zajčić za laku noć, ciklus posvećen najmlađoj publici i Riječkom kazalištu mladih Kamov. Ovoga su puta, u suradnji glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra, odabrali četiri ponajbolje i najpoznatije priče hrvatskog Andersena – Ivane Brlić Mažuranić.

Jednom tjedno razgovarat ćemo s voditeljima i pedagozima Petog ansambla, riječkog umjetničkog ansambla koji okupljanja mlade, drugačije sposobne osobe, a kojima je ovo krizno vrijeme zasigurno posebno izazovno.

Osim bajke za najmlađe, Talijanska drama priprema ciklus paralelnih razgovora s glumicama i glumcima svog ansambla o njihovim pogledima na aktualnu epidemijsku i društvenu situaciju u kojoj su se, kao umjetnici i pojedinci, našli, ali i  njihovim pogledima na budućnost, koliko god ona još neizvjesna bila.
 
Daleko, a opet tako blizu

U sklopu prvog dijela online programa Zajc uz vas publici je dano na raspolaganje stotinu videoradova, stihova, arija, bajki i koreografija koje je tijekom dvadeset i pet dana pogledalo gotovo 140 tisuća ljudi.
– Iako, naravno, iznimno zadovoljni ovim rezultatima te brojnim pozitivnim reakcijama i komentarima naše publike s druge strane ekrana, sve djelatnice i djelatnici riječkog kazališta, pripremajući nove online programe, jedva čekaju  povratak publike u naše gledalište. – poručuju iz Kazališta.     
FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA