LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

Boccacciov „Decameron” u Rijeci umjesto u Firenzi, i to u doba pandemije COVID-19

– Želio sam pokazati da ovo djelo doista jest klasik, da nije samo dio obavezne lektire ili djelo koje treba promatrati kao eksponat u muzeju gdje je povijest zamrznuta. – poručio je redatelj i autor adaptacije.

– Želio sam pokazati da ovo djelo doista jest klasik, da nije samo dio obavezne lektire ili djelo koje treba promatrati kao eksponat u muzeju gdje je povijest zamrznuta. – poručio je redatelj i autor adaptacije.

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca premijerno će uprizoriti jedno od najznačajnijih djela svjetske književnosti – Boccacciov Decameron u utorak, 8. prosinca, u 19 sati. Ovu predstavu Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom redateljski potpisuje Luciano Delprato, koji je ujedno autor adaptacije.

– Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba COVID-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište. a umjesto stotinu pričaju deset priča. Tako je Luciano Delprato na ironičan način progovorio i o vremenu u kojem živimo i onome s čim se danas suočavamo. – poručuju iz Zajca.

Luciano Delprato poručio je:

– Iako sam se prema ovom velikom djelu, prije svega, odnosio s iznimnim poštovanjem, nastojao sam da adaptacija bude aktualna. Želio sam da to bude suvremeni dijalog s Boccacciovim Decameronom. Kao i kod Kralja Edipa, želio sam pokazati da ovo djelo doista jest klasik, da nije samo dio obavezne lektire ili djelo koje treba promatrati kao eksponat u muzeju gdje je povijest zamrznuta. Želim publici pokazati koliko je ovo djelo živo, koliko može biti i jednostavno, zanimljivo, tečno, zabavno, duhovito... Moj je cilj bio da Decameron zasja punim sjajem.

Iz Zajca podsjećaju da je Delprato jedan od nagrađivanijih umjetnika iz Cordobe (Argentina) – redatelj, dramski pisac i pedagog rođen 1978. te da je prošle sezone na njegovoj pozornici postavio Sofoklova Kralja Edipa u vlastitoj adaptaciji i režiji kao igrano-lutkarsku predstavu koja je oduševila i kritiku i publiku, a prema čijoj je odluci ona dvostruko nagrađena – za najbolju predstavu Hrvatske drame i najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK-a prošle sezone.

– Jednako kao i kod Kralja Edipa, Delprato ponovno nudi novo, aktualizirano čitanje klasične literature koje će tako, otkrivajući ono i danas živo pod slojevima povijesne prašine, lektirni naslov zasigurno približiti i mladoj publici. – dodaju.

U predstavi glume: Aleksandar Cvjetković, Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Denis Brižić, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev. Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Pretpremijerne izvedbe zakazane su za 4. i 5. prosinca. Nakon premijerne izvedbe 8. prosinca, kažu iz Kazališta, svečano će se dodijeliti nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Hrvatske i Talijanske drame, najbolje ostvarenu ulogu u mjuziklu, kao i za najbolju predstavu cjelokupne produkcije riječkog HNK-a prošle kazališne sezone.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ