LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna manifestacija

Gavella Fair: Studentski.hr odabrao – „Sjećanje šume“ najbolja je ovogodišnja predstava

„Složenost scenskog izraza iznesena je s lakoćom uz glazbu i ples šume koji su se stopili s pričom. Gledatelje u jednom trenutku nasmijava, dok u drugom rastužuje – oba puta do suza.“ – objašnjava žiri.

„Složenost scenskog izraza iznesena je s lakoćom uz glazbu i ples šume koji su se stopili s pričom. Gledatelje u jednom trenutku nasmijava, dok u drugom rastužuje – oba puta do suza.“ – objašnjava žiri.

Na svečanoj završnici Gavella & Europlakat Faira održanoj 20. lipnja, netom prije izvedbe predstave Kao na nebu, stručni žiri sačinjen od najvjernijih Gavellinih gledatelja dodijelio je nagradu najboljoj glumici i najboljem glumcu u sezoni 2017/2018 – Martini Čvek i Đorđu Kukuljici! A žiri sačinjen od predstavnika portala Studentski.hr i njegovih čitatelja odabrao je najbolju ovosezonsku predstavu – Sjećanje šume!

Povjerenstvo portala sačinjavali su Sara Futač, Domagoj Modrušan, Lara Gotal te Barbara Tolić i Ana Marasović koje su redateljici Tamari Damjanović uručile nagradu. U bogatoj konkurenciji premijerno prikazanih predstava – Ponovno ujedinjenje dviju Koreja, Kralj Rikard III., Sjećanje šume, Proces i Slikari rudari – Sjećanje šume odnijelo je pobjedu zato što iako je odrastanje u gruboj okolini nemalo puta dotaknuto u hrvatskoj kazališnoj industriji, kvalitetni glumački ansambl uz izvrsnu režiju donosi ga na Gavellinu pozornicu na jedan nov, svjež i sasvim jedinstven način, sa snažnom emotivnom komponentom popraćenom dozom mističnosti – stoji u obrazloženju. 

Drugu je godinu zaredom Studentski.hr prepoznao vrijednost stvaralaštva mlade Tamare Damjanović. Naime, na prošlogodišnjem izdanju nagradio je njenu predstavu Srce veće ruku. A zašto Sjećanje šume, žiri je dodatno objasnio:

– Zato što laska kolektivnom sjećanju, a zatim mu prikazuje njegovu surovu stvarnost – detaljnim prikazom prošlih vremena vraća se na sadašnjost i opominje gledatelja. Složenost scenskog izraza iznesena je s lakoćom uz glazbu i ples šume koji su se stopili s pričom. Gledatelje u jednom trenutku nasmijava, dok u drugom rastužuje – oba puta do suza.

Foto: Studentski.hr

Vesna Mikšec, Snježana Tonković Fernežir, Mario Božićek, Vanja Gredelj, Margita Ledenko Rukavina, Ivana Schenner i Leo Pleše, najvjerniji gledatelji kazališta u Frankopanskoj, svoje su glasove dali Martini Čvek

– Ekspresivno i artikulirano, ona svoje uloge igra cijelim tijelom, licem, glasom, pogledom... Emocije koje nam donosi su kompleksne i jasne te nam se čini da bismo i sami u takvoj situaciji osjetili isto. Vodeći sebe i nas od rezignacije do ushićenja, ova glumica osvojila nas je svojom vitalnošću i zrelošću, čvrstinom i krhkošću. 

Glumac je sezone kazališta, prema njihovom odabiru, Đorđe Kukuljica:

– Istodobno odlučan i blag, slojevit u odnosima i snažan u emocijama koje s lakoćom, izravno, prenosi na gledatelje, ovaj glumac cijelim svojim izvedbenim bićem donosi duh djela na pozornicu, ponekad sabito i naizgled povučeno, ponekad verbalno opsežnije pa i filozofično, no uvijek živo i dirljivo.

Nagrade glumcima uručila je Vedrana Vučinić, predstavnica Europlakata. 

Gavella je ovog lipnja prikazala ukupno 17 naslova po jedinstvenoj cijeni ulaznica od 20 kuna, a cjelokupnu je manifestaciju, kao i prethodnih godina, obilježila popunjenost gledališta što dovoljno govori o njenom značaju.

FOTO: GAVELLA