LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival na ADU-u

DeSADU: Studenti dramaturgije predstavljaju javnosti svoje tekstove

– Kroz međusobnu suradnju, nova iskustva i osvještavanje prisutnosti novih dramskih tekstova mladih autora ovaj je festival velik korak naprijed u prikazivanju umjetnosti mladih kazalištaraca. – poručuju organizatori DeSADU-a.

– Kroz međusobnu suradnju, nova iskustva i osvještavanje prisutnosti novih dramskih tekstova mladih autora ovaj je festival velik korak naprijed u prikazivanju umjetnosti mladih kazalištaraca. – poručuju organizatori DeSADU-a.

Ovogodišnji, 11. po redu, DeSADU održat će se od srijede, 20. listopada, do subote, 23. listopada 2019, na Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (Frankopanska 22). Riječ je o festivalu dramaturgije koji studentima osigurava vrijeme i mjesto za prikazivanje njihovih dramskih tekstova.

– Prilika je to u kojoj mladi pisci konačno mogu okusiti plodove svoga rada, predstaviti radove publici, ali i kolegama koji često ne znaju što sve nastaje u fajlovima i bilježnicama njihovih mladih suradnika. Kroz međusobnu suradnju, nova iskustva i osvještavanje prisutnosti novih dramskih tekstova mladih autora ovaj je festival velik korak naprijed u prikazivanju umjetnosti mladih kazalištaraca, kao i velika motivacija za sve sudionike da prikažu svoje radove. – poručuju organizatori.

S posebnim veseljem ističu kako će ovo izdanje odlukom publike iz mora koncertnih čitanja iznjedriti tekst prema kojemu će se u budućnosti postaviti predstava u okviru KRADU festivala.

– Značajan je to iskorak u još jedan, daljnji put oživljavanja likova i dramskih situacija koji, nakon što ostave trag na papiru, neprestano teže scenskom uprizorenju. – dodaju.

Prikupljat će se i donacije za izdavanje zbirke drama koje je stručni žiri odabrao na temelju javnog natječaja koji je raspisala Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu. Drame koje zbirku čine jesu: ne zaboravi pokriti stopala E. Tomičića, Sol na rane T. Matanović, Pousse Pousse Noir / Hommage I R. Žulj, Marta Feldman L. Vlašića.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja DeSADU-a predstavit će se sljedeći tekstovi: Dječja igra Ane Perković, ne zaboravi pokriti stopala Espija Tomičića, 1/2 Petre Pleše, Otok Patrika Gregureca, Rekvijem za Vas i Vaše Ninoslava Mrvelja, Sada nije jul Đorđe Kosića s Fakulteta dramske umetnosti Beograd, 404 Vida Hribara, Na 1, 2, 3! Ivone Maciuš, Fantazma Grande Nike Korenjak, Casus Belli Luke Vlašića i zbirka priča 25 priča za dobar tek Vene Mušinovića.

Dodatni program odvija se u lokalu Mala Opera u Dalmatinskoj 5, a čini ga nastup Dua VeLur, koji čine Luka Brenko na gitari i Veronika Milinović kao vokal, te Pub kviz. Ulaz je slobodan na sve izvedbe i popratni program.

Revija ove godine poprima i regionalni karakter ugošćivanjem studenata s Fakulteta dramske umetnosti Beograd koji će izvesti dramu Sada nije ljeto.

FOTO: DESADU / PR FOTO