LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Narodnom sveučilištu Dubrava

Ispit studenta ADU-a: Predstavlja suvremenu hrvatsku animaciju

Na dan otvorenja izložbe planiran je poseban program koji će uključivati projekcije nekih od izloženih radova, radionicu za djecu i mlade na kojoj će se izrađivati kratki animirani film te panel-razgovor s Vjekoslavom Živkovićem – animatorom i redateljem.

Na dan otvorenja izložbe planiran je poseban program koji će uključivati projekcije nekih od izloženih radova, radionicu za djecu i mlade na kojoj će se izrađivati kratki animirani film te panel-razgovor s Vjekoslavom Živkovićem – animatorom i redateljem.

U subotu, 5. lipnja, u prostoru Narodnog sveučilišta Dubrava, na zagrebačkoj adresi Dubrava 51, otvara se izložba Animacija kao umjetnost: Od skice do života. Riječ je o završnom ispitu studenta Benjamina Noaha Maričaka iz kolegija Produkcija kazališnih projekata na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti. 

– Posljednjih nekoliko godina hrvatska animacija doživljava svojevrsnu eksploziju, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja diljem svijeta. Iako je doživjela svoj vrhunac 60-ih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući trudu i kreativnosti suvremenih domaćih animatora, povratak na sam vrh svjetske scene itekako je moguć. – ističe Benjamin Noah Maričak

Na dan otvorenja planiran je i poseban program koji će uključivati projekcije nekih od izloženih radova, radionicu za djecu i mlade na kojoj će se izrađivati kratki animirani film te panel-razgovor s Vjekoslavom Živkovićem – animatorom i redateljem animiranih TV serija Hu Hu i Mišo i Robin.

– Motivacija za projekt proizlazi iz želje za pokazivanjem skrivene umjetnosti skica i storyboardova koje se prečesto bacaju ili arhiviraju daleko od očiju javnosti. Međutim, ti materijali imaju izniman umjetnički značaj te prikazuju animatorovu inspiraciju u procesu stvaranja. – navodi autor.

Benjamin Noah Maričak student je III. godine preddiplomskog studija Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Mentorica projekta je dr. sc. Snježana Banović, red. prof. art.

Neke od skica i storyboardova, s imenima redatelja, koji će biti izloženi su sljedeći: Arka (Natko Stipaničev), Biciklisti (Veljko Popović), Hu Hu (Vjekoslav Živković), Ježeva kuća (Eva Cvijanović), Astronaut od Perolaka (Dalibor Barić), Priča s početka vremena (Božidar Trkulja), Cila the Supercat (Vedran Štefan), Tonka će sutra (Morana Dolenc), Jedan od mnogih (Petra Zlonoga), Kako se kalio čelik (Igor Grubić), Mindheart (Katarina Matković). 

Izložba je nastala u suradnji s Narodnim sveučilištem Dubrava te uz podršku Galerije Kontrast. Ostaje otvorena za javnost do 30. lipnja 2021.
FOTO: ADU