LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Krivotvorene diplome

Uskoro će biti otkrivene lažne diplome unazad 40 godina

Lažne diplome sve se više otkrivaju, a uskoro će se početi provjeravati i one stare do čak 40 godina.

Lažne diplome sve se više otkrivaju, a uskoro će se početi provjeravati i one stare do čak 40 godina.

Neki hrvatski prosvjetari uskoro neće spavati tako mirno jer će se provjeravati sve diplome unazad 40 godina, prenosi Slobodna Dalmacija. Ispostavilo se da postoje oni koji nikad nisu posjetili fakultet, odnosno bili na predavanjima ili obranili završni/diplomski rad, a predstavljaju se kao da jesu i to potkrepljuju lažnom svjedodžbom i diplomom. U zadnjih godinu dana takvih je dokumenata otkriveno čak 35, i to u hrvatskim školama. 


Vezano: Ministarstvo znanosti i obrazovanja razotkrilo 18 lažnih diploma; slijedi provjera ostalih 10 958 zaposlenika


Škole su dobile naredbu od ministrice Blaženke Divjak da provjere vjerodostojnost dokumenata o kvalifikacijama svojih zaposlenika, nakon čega se ispostavilo da su neki profesori s lažnim diplomama čak i po 30 godina radili u školama, a neki od njih dobivali su i nagrade za pedagoški rad. Ono što je još gore, jest činjenica da više od 13 000 zaposlenika nije dostavilo svoje dokumente.

Za Slobodnu Dalmaciju, na pitanje tko će i pod kojim uvjetima imati pristup evidenciji svih diplomiranih te kada će pravilnik stupiti na snagu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovara da je savjetovanje otvoreno od 1. ožujka te da im je intencija  pravilnik donijeti već u prvoj polovini ove godine Navedeni pravilnik temelji se na Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te propisuje koje će sve evidencije Ministarstvo voditi i koje im podatke visoka učilišta trebaju dostaviti za potrebe vođenja propisanih evidencija, pa tako i evidenciju diplomiranih studenata te osoba s pojedinim kvalifikacijama stečenim na visokim učilištima.

Također, na pitanje hoće li registar diplomiranih biti javno dostupan, kažu kako u ovom trenutku ipak nije predviđeno da evidencija diplomiranih studenata bude javna. Registar će postojati, no potrebno je imati valjan razlog da biste dobili podatke pohranjene u njemu.

Naglašavaju kako je predviđeno da visoka učilišta, kao stvaratelji javnih isprava i vršitelji obrade podataka iz evidencija, u prihvatljivom roku u digitalni oblik pretvore podatke o prethodno stečenim diplomama i javnim ispravama u visokom obrazovanju. Dužni su i Ministarstvu dostaviti digitalizirane podatke za sve diplome i javne isprave u svrhu evidencije diploma i javnih isprava koje su od javnog interesa, tj. drugim riječima, za kohorte diplomiranih koji su još uvijek radno aktivni. To se odnosi na period od posljednjih 40 godina.

FOTO: PIXABAY