LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Euro je pred vratima

Ususret euru: kako prepoznati lažne novčanice?

S uvođenjem eura javlja se i potencijalna opasnost prijevare te bi se u opticaju mogla pronaći i određena količina krivotvorenih eura. 

S uvođenjem eura javlja se i potencijalna opasnost prijevare te bi se u opticaju mogla pronaći i određena količina krivotvorenih eura. 

Tek nešto više od mjesec dana dijeli nas do konačnog stupanja Republike Hrvatske u eurozonu. Od 1. siječnja 2023., sredstvo plaćanja postaje euro, a hrvatska kuna odlazi u povijest.

U HNB su pristigle prve novčanice eura, a građani masovno vrše pripreme za prelazak na novu valutu. Najbolji način zamjene novca predstavlja oročenje u banci jer će, s prvim danom nove godine, novčanice eura automatski biti dostupne na bankomatima. 

S ovim novitetom javlja se i potencijalna opasnost prijevare te bi se u opticaju mogla pronaći i određena količina krivotvorenih eura. 
 

Kako prepoznati lažne eure?


Euronovčanice zaštićene su s nekoliko sigurnosnih značajki, a to su: vodeni žig, zaštitna nit, prozirni broj, uzdignuti ispis i pokretna sliku na holograma, piše 24sata. Autentičnost i ispravnost novčanica može se provjeriti kroz četiri osnovna koraka pod nazivom osjeti, pogledaj, nakreni i provjeri. 

U koraku osjeti, pod prstima bi trebali osjetiti blago reljefne, ispupčene dijelove novčanice. Vizualni pregled vršimo u sklopu koraka pogledaj. Usmjerimo novčanicu prema jakom izvoru svjetlosti te, ako se radi o ispravnoj novčanici, vidjet ćemo zaštitna obilježja poput vodenog žiga. Također, ako blago nakrenemo novčanicu pod određenim kutem, ista će na određenim dijelovima promijeniti boju i motive. Posljednji korak provjeri podrazumijeva detaljan pregled uz pomoć povećala ili UV lampe.
FOTO: PIXABAY