LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alkoholno natjecanje

U suradnji s Agronomijom i PBF-om organizira se međunarodno ocjenjivanje rakija i likera u Zagrebu

Gospodarski list ove godine zajedno s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

Gospodarski list ove godine zajedno s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

Nakon dva uspješno odrađena Međunarodna ocjenjivanja rakija i likera, organizirana 2019. godine u sklopu sajma CroAgro u Zagrebu te 2020. zasebno radi pandemije korona virusa, Gospodarski list i ove godine zajedno s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivat će se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak. Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora.

Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića. Stoga je ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija, likera i ginova.

Prošle godine, unatoč specifičnoj epidemiološkoj situaciji, ocijenjeno je više od stotinu rakija, likera i ginova pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne gore. Čak 10 velikih zlata i 8 zlata dokaz su kvalitetne proizvodnje rakija, likera i ginova u ovoj regiji.

Danas se na tržištu mogu pronaći rakije i likeri od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja različitosti, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni.

Rakije, likeri i ginovi se zato mogu promovirati organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavu na poveznici te dostaviti dvije boce rakije/likera/gina, po mogućnosti staklene (dvije boce zapremnine 1 litre računaju se kao 1 uzorak).

Uzorke je potrebno dostaviti do 5. studenog 2021. godine na adresu Gospodarskog lista (Ulica Majstora Radonje 12, Srednjaci, 10000 Zagreb, 5. kat). Više informacija dostupno je na stranicama Gospodarskog lista
FOTO: PIXABAY